top of page

Udržitelnou energii vyrobit umíme. Problémem je skladování, říká spoluzakladatel společnosti ComAp

Může být energetický segment udržitelný? A proč bychom měli směřovat k decentralizované výrobě elektrické energie? I tomu se věnovala třetí část streamu projektu [ta] UDRŽITELNOST. Hosty debaty byli Libor Mertl, zakladatel a majitel firmy ComAp a Barbora Vajnarová, manažerka oddělení Marketingové komunikace a CSR programu ComAp Cares.

 

Oblast udržitelné výroby energie nemá podle Libora Mertla, spoluzakladatele globálně působící firmy ComAp, jednoduché řešení a na úspěšné tranzici k čistým zdrojům se bude pracovat dlouho. „Výroba energie je v současné době stabilní a levná. Máme elektrickou energii, kdykoliv ji potřebujeme, ale bohužel není udržitelná. Produkuje obrovské množství emisí. Cesta k udržitelnosti není jednoduchá, protože nás čeká obrovská změna,” vysvětluje Libor Mertl s tím, že v našem regionu udržitelná energie znamená solární, větrnou nebo jadernou. Co se týče solární a větrné energie, jsou to podle něj těžko předpovídatelné a tím pádem méně stabilní zdroje energie. „Ale je to budoucnost a cesta a proto my pomáháme řešit, jak v budoucnu dosáhnout opět stabilní, ale udržitelné elektrické energie,“ doplňuje Mertl.


Současně se čisté zdroje výroby elektrické energie stávají postupně dostupnějšími než v minulých letech. „Uvedu příklad - cena solárních panelů každý rok klesá, posledních dvacet let v průměru o deset procent. Tento trend bude pokračovat, tak jak stoupá výroba, bude stále klesat cena. Dostaneme se do stádia, že panely budou opravdu levné a budou všude, ale fungovat budou pouze tehdy, když svítí sluníčko. Pak opět nastává zmíněný problém skladování energie, který se už v některých státech děje,’’ říká Mertl.


V rámci ComApu podle Barbory Vajnarové úzce spolupracují všechny pobočky a navzájem se inspirují v řešení problémů s tranzicí. „Klíčovým trendem je určitě decentralizace ve výrobě elektrické energie na místě spotřeby,” říká Mertl s tím, že jde o velmi často skloňované téma moderní energetiky. ComAp si decentralizaci představuje nejen pro domácnosti a společnosti, ale i města by měla mít své mikrosítě elektrické energie, které budou schopné efektivního využívání, tak aby fungovaly samostatně a nezávisle na centrálním zdroji energie. Otázka pak podle Mertla i Vajnarové je, jakým způsobem přistoupit k implementování čistějších zdrojů.


Podle Barbory Vajnarové je také potřeba změnit myšlení celé společnosti. K řešení bychom se tak mohli dostat rychleji. „Jde o propojení ze všech směrů, pohybujeme se pouze v oblasti B2B a tím pádem nemůžeme ovlivnit koncové zákazníky. Společnost si sice uvědomuje problematiku a akceptuje jí, je ale nutné vyvolat urgenci,” dodává. K rychlejšímu nalezení řešení by mohl pomoci i stát, který sice poskytuje dostatek finančních programů, ale na druhou stranu i spoustu regulací, které mohou celý proces zpomalovat.


Pro firmu ComAp, která patří ke světové špičce v oblasti vývoje a výroby řídících systémů pro záložní a nezávislé zdroje energie, včetně softwaru a příslušenství, je udržitelnost klíčová a pracuje s ní na všech úrovních. Proto společnost ComAp motivuje k udržitelnosti i své zaměstnance. Od roku 2019 funguje program ComAp Cares, který má za cíl podporovat a rozvíjet tři strategické oblasti: Životní prostředí, Udržitelné produkty a služby, spolu s péčí o Zaměstnance a místní komunity. „Je to krok za krokem, abychom byli lepší. Snažíme se vzdělávat a navzájem inspirovat a pracujeme na tom, abychom i v osobním životě byli zodpovědnější a udržitelnější. Udržitelnost je pro nás jeden velký balíček společenské odpovědnosti. Chceme co nejméně zatížit generace, které přijdou po nás,” uzavírá Barbora Vajnarová.


Záznam debaty si můžete pustit na našem YouTube kanále zde.


bottom of page