top of page

Žijeme v nejlepší možné době

Uvědomují si Češi klimatickou změnu? Co si pod tímto pojmem představují? Jaké cíle má projekt Co bude dál? To jsou témata poslední části streamu v rámci projektu [ta] UDRŽITELNOST. Debaty se zúčastnili Vladimír Dolejš a Matěj Prokop. Oba jsou hlavní představitelé organizace New forms six, která se zaměřuje na především komunikaci udržitelnosti a klimatické změny.

 

Tři čtvrtiny české populace se domnívají, že klimatické změny na Zemi již probíhají. Většina Čechů si myslí, že to svým chováním způsobuje člověk. Více než 60 procent dotázaných se pak obává, že dnešní děti budou žít v horším světě, než je ten současný. Podle výzkumu organizace New forms six, ale není jisté do jaké hloubky Češi s informacemi jdou. ‚‚ Jedna z věcí, na které chceme v projektu Co bude dál stavět, je ta, že máme v plánu sdílet hlubší fakta a informace, která vše spojují,’’ vysvětluje projektový manažer Matěj Prokop.

Cílem je podle něj vytvořit síť odborníků, editorů a kreativců, propojit je s různorodými médii a influencery a umisťovat obsah edukativního charakteru do různých tištěných i digitálních médií. Vše má být postaveno na evidence-based informacích. ‚‚Celý projekt vznikl po konferenci TEDxNárodní a ve spojení s Evropskou klimatickou nadací. Je to takový experiment. Chceme téma klimatické změny veřejnosti více přiblížit, zpopularizovat,‘’ říká Matěj Prokop.


Změna klimatu působí přímo na člověka

‚‚Za mě je klimatická změna komplikovaná síť příčin a důsledku, která je velmi komplexní a nejde zredukovat na jedno téma, jako je uhlíková stopa. Z různých dat je patrné, že na změnu má vliv člověk. V našem projektu zatím máme pět stanovených témat - energetika, městské zastavené prostředí, potraviny, zemědělství, zdravotní dopady. Plus chceme publikovat zajímavé studie, které přicházejí ze světa. Na nás je ty studie dešifrovat a sdílet v nějakých srozumitených heslech,’’ vysvětluje Matěj Prokop.

Jeho kolega Vladimír Dolejš dodává, že je důležité registrovat, jak se klimatická změna odráží přímo na člověku. ‚‚Pro mě je zajímavé téma lékařských dopadů na fyzické i duševní zdraví. V dalším našem projektu budeme do tématu zapojovat lékaře a zjistíme, jak moc se klimatická změna projevuje na fyzickém zdraví člověka. S celým pojmem mě spojuje highlight, a to ten, že ještě za našeho života budeme žít na úplně jiné planetě. To je pro mě ta změna. Klima se bude měnit postupně. Chceme jen regulovat to, jak moc jiný svět to bude,’’ říká Dolejš.


Zánik civilizace nebo šance jít novou cestou?

Klimatická změna je největší hrozbou pro celé lidstvo za posledních tisíc let. Spousta expertů tvrdí, že se situace bude nadále zhoršovat a projevy změn klimatu budou za deset let mnohem drsnější, než jsou dnes. Podle Matěje Prokopa civilizace směřuje k tomu, že zanikne. ‚‚Proto existuje pojem udržitelnost, která definuje, aby se tohle nestalo,’’ dodává. Vladimír Dolejš má ale optimističtější názor. ‚‚Každý den vnímám, že žijeme v nejlepší době, ve které můžeme. Součástí toho je, že máme prostor se věnovat nejen sami sobě, ale i společnosti kolem nás. To je pro mě velmi důležité, chci abychom vnímali přírodu, ale i celou naší planetu. Neumím říct, kam by to došlo, kdybychom se tomu nevěnovali. Ale jsem rád, že můžeme, ’’ vysvětluje Dolejš.



bottom of page