top of page

Šest projektů míří do televizního finále soutěže E.ON Energy Globe

Inovativní nápady a projekty, které šetří energie a chrání životní prostředí, se již počtrnácté utkají o ocenění E.ON Energy Globe. Ze 165 nominovaných porota vybrala šestici finalistů. Nově se všechny projekty utkají v jedné společné kategorii.

 

„Příklady důsledků klimatické změny vidíme po celém světě – a nemusíme chodit daleko. Tající alpské ledovce, aktuální ničivé požáry nebo loňské tornádo na jižní Moravě. Vidíme jevy, které jsme si v minulosti jen těžko představovali. My energetici, kteří s elektřinou obchodují a distribuují ji domácnostem a firmám, se v posledních letech se živly pereme mnohem častěji a s mnohem větší intenzitou, než tomu bylo v minulosti. A je bláhové se domnívat, že tohle všechno nesouvisí s naší lidskou činností,“ říká Claudia Viohlová, generální ředitelka E.ONu v České republice. „Abychom udrželi naši planetu v dobré kondici i pro další generace, je důležité o tomhle tématu nejen mluvit, ale také pracovat na změně. V E.ONu věříme, že cesta udržitelnosti je společnou cestou nás všech a snažíme se k tomu tak i přistupovat. Už to samozřejmě není jen o třídění odpadu nebo zřeknutí se plastových obalů, ale o celkovém přístupu. I proto je skvělé, kolik nápadů se do letošního ročníku přihlásilo,“ dodává manažerka.


Letošní čtrnáctý ročník soutěže hlásí řadu novinek. Tou první a nejpodstatnější je fakt, že se změnil formát. Letos už nebudou finalisté rozděleni do kategorií, v nichž bojovali vždycky ve dvojicích, ale soutěžit bude šest projektů najednou v jedné finálové kategorii a vyhlašovat se budou nejlepší tři. Speciálně bude udělena i cena poroty. Nová bude také podoba ceny pro vítěze a po roce se slavnostní vyhlášení znovu vrátí na obrazovky České televize - proběhne v sobotu 22. října.


Úspory až na prvním místě

V letošním ročníku poprvé zasáhla veřejnost i do výběru finalistů, když rozhodovala o takzvané divoké kartě. Odborná porota, kde nechyběli ani zástupci Akademie věd, vybrala pět finálových projektů, o posledním finalistovi rozhodlo hlasování veřejnosti. „Projekty z takzvané divoké karty byly zaměřeny na téma energetických úspor. Právě na ně se v E.ONu také zaměřujeme – a pomáháme s tím i našim klientům. Pro ty se šetření energiemi stává kvůli aktuální situaci na trhu velmi důležitým tématem. Lidé i firmy řeší, jak snížit svou spotřebu a jak ušetřit. Například zájem o fotovoltaiky se meziročně navýšil více než čtyřikrát. Téma úspor a udržitelnosti se aktivně snažíme propagovat, protože teď je hned z několika důvodů důležitější než kdy předtím. A právě s propagací udržitelnosti nám výrazně pomáhá soutěž E.ON Energy Globe,“ dodává Viohlová.


V loňském roce pořadatelé E.ON Energy Globe poprvé sáhli k tomu, že přidělili finálovým projektům patrony z řad známých osobností, kteří je soutěží provázeli a pomáhali jim u veřejnosti sbírat hlasy. „Vzhledem k tomu, že se nám tohle hodně osvědčilo a pozitivní reakce jsme měli od veřejnosti, soutěžících i samotných ambasadorů, rozhodli jsme se k tomuto kroku přistoupit i letos,“ vysvětluje Vladimíra Gláserová, koordinátorka soutěže. I letos tak budou finálové projekty propagovat známé tváře jako například herečka Veronika Khek Kubařová, moderátor Tomáš Zástěra, herec Václav Kopta, moderátorka a zpěvačka Emma Smetana, kuchařka a food blogerka Markéta Pavleje nebo influencerka Anna Marie Purič.

Hlasovat o nejlepší ekologický projekt tohoto roku bude moci veřejnost na webových stránkách www.energyglobe.cz, a to až do konce září. Celkový vítěz si odnese hlavní cenu 300 tisíc korun na další rozvoj svého projektu.


Finálová šestice

O vítězství v soutěži se bude ucházet obec Kněžice, která chytře řeší svou energetickou soběstačnost a je příkladem energeticky nezávislé obce. Středočeská obec se o energetickou soběstačnost snaží už od roku 2006. Využívá bioplynovou stanici a centrální zásobování teplem s výtopnou na dřevní štěpku a slámu. Aktuálně obec podobným způsobem řeší i vytápění nové vznikající části s dvanácti rodinnými domy. Projekt pomohl zlepšit kvalitu ovzduší v obci a obyvatelé mají levné a pohodlné vytápění.


Druhým finalistou je společnost Myco se svým obalovým materiálem z hub. Biotechnologický startup Myco se postavil proti jednorázovým plastovým obalům. Nahradit chce především často používaný pěnový polystyren, který se například jako výplň v krabicích po jednom použití vyhodí. Myco jej chce vyměnit za přírodní materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu, které jsou kompostovatelné, nenáročné na výrobu a po použití se dají využít například jako hnojivo.

Ve finále je také projekt úsporného řízení osvětlení Savee. Řešení společnosti Nikatron má za cíl zamezit plýtvání energií v už postavených budovách. Technologie Savee umožňuje optimalizovat svícení i ve starších objektech, ve kterých se při stavbě s úsporami nepočítalo. Navíc je použitelná i na další spotřebiče a instalovat se dá za plného provozu.


Čtvrtý finálový uchazeč - Biotop raků v Rokycanech - je inspirativním příkladem úspěšné revitalizace vodního toku, díky kterému vznikla odpočinková a rekreační oblast uvnitř města. Staré betonové koryto místního Rakovského potoka nahradil park, který slouží pro rekreaci místních obyvatel a zároveň umožňuje rozliv vody při její zvýšené hladině. Úprava koryta navíc zlepšila životní podmínky pro místní mimořádně hojnou populaci vzácného raka kamenáče a odpad ze starého koryta, tedy staré betonové tvárnice, byl využit pro podloží nového koryta potoka.

O hlavní cenu se bude ucházet také severomoravská obec Rybí, která vsadila na decentralizaci čištění odpadních vod. V obci funguje systém 190 samostatných domovních čistíren odpadních vod, které jsou napojené na centrální dispečink. Ten jejich provoz monitoruje a hlídá kvalitu vyčištěné vody. Obec hodlá celý systém dále rozšiřovat o kalové hospodářství. Ukazuje tak cestu pro další municipality, jak snadno čistit odpadní vody bez nutnosti investic do drahých centralizovaných technologií, a vyčištěná voda může zůstat v lokalitě, což přispívá i k prevenci sucha.


Šestého finalistu poslala do finále veřejnost. Divokou kartu obdržela společnost Wienerberger se svým řešením fotovoltaiky integrované do střešní krytiny. Jedná se o inovativní řešení solárního modulu do krytiny, který nijak nenarušuje hmotu a estetiku střechy budovy, což může být výhodné třeba u historických objektů, u kterých fotovoltaiku není možné z mnoha důvodů instalovat. Použitím tohoto řešení odpadá také mnohdy náročná instalace nosné konstrukce pro běžnou střešní fotovoltaiku.


Více o soutěži zde.


bottom of page