top of page

V komunitní kuchyni se vařilo z bedýnek ‚‚S Lidlem šetříme jídlem’’

Společnost Lidl ve spolupráci s Potravinovou bankou uspořádali vaření pro klienty potravinové banky. Celý program probíhal v komunitní kuchyni Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj ve Zdibech. Pro desítku účastnic si michelinský šéfkuchař Roman Paulus připravil tři zdravé recepty z bedýnek ‚‚S Lidlem šetříme jídlem’’ a podělil se s nimi o své kulinářské rady.

 

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj je největší svého druhu v České republice a také se pyšní tím, že jako jediná má komunitní kuchyni. Princip fungování je takový, že partneři, například supermarkety, poskytnou přebytečné jídlo, které se ve skladu banky protřídí tak, aby se dostalo k těm nejpotřebnějším. Ve Zdibech mají svou tradici také kurzy vaření.

‚‚Původně naše kurzy začali před čtyřmi roky, vždy jednou za dva týdny. Bohužel kvůli době koronavirové se nesetkáváme tak často, jak bychom si přáli. To se teď doufám změní. Kurzy vaření jsem začala organizovat, když jsem si všimla, že naším klientům chybí zájem o čerstvé suroviny. Právě s ovocem a zeleninou se plýtvá nejvíce. Příjemci potravinové pomoci v minulosti často sahali spíše po rychlých vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, než po zmíněném ovoci či zelenině,’’ říká Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj, která byla založena už v roce 2009 a je součástí České federace potravinových bank.

Tentokrát si šéfkuchař Roman Paulus pro desítku účastnic připravil tři zdravé a rychlé recepty: hrachovou polévku, ratatouille a jako dezert jablka pečená v těstíčku. Samotné menu nezní nijak speciálně, ale finální výsledek byl více než výborný! Největší kouzlo spočívá v tom, že základem receptů byly Lidl bedýnky, které mají za cíl snížit plýtvání jídlem a motivovat lidi naučit se vařit i se zbytky surovin, které ještě nepatří do odpadu. Bedýnky nesou název ‚‚S Lidlem šetříme jídlem’’ a řetězec je zavedl minulý rok ve všech prodejnách. Jedna obsahuje zhruba tři kila ovoce a zeleniny a zákazníci si ji mohu koupit za symbolických 25 korun.

„V našich prodejnách už z podstaty zbývá určité množství zboží, které je dále neprodejné, i když je ve vysoké kvalitě. Začali jsme tak spolupracovat s potravinovými bankami nebo také se zoologickými zahradami, kam dodáváme ovoce a zeleninu, která se již neprodá. A právě u tohoto sortimentu nás napadla další možnost využití. Často nám totiž zůstávaly v prodejnách nepoškozené kusy, bohužel však například s protrženým obalem. To na kvalitu ovoce a zeleniny samozřejmě vliv nemá, rozhodli jsme se proto zkusit zákazníkům nabídnout koupi jiným způsobem,“ komentuje projekt bedýnek tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler. Za rok se podle něj díky tomuto kroku podaří zachránit více než 3 800 tun ovoce a zeleniny.

Vraťme se ale zpátky k vaření. Během pár minut po prezentaci menu a rozdání úkolů, se prostor komunitní kuchyně krásně rozvoněl a ozývaly se jen zvuky krajení nožů, smích a hlas Romana Pauluse, jak předává své kulinářské rady a triky. Za chvilku byl hotový první chod a tím byla hrachová polévka. Voilà! Dokonalý a chutný pokrm za pár korun. K doladění nechyběly ani krutonky a čerstvá petrželka. „Není v tom drahá ryba ani drahé maso, a přitom to zasytí. V našich krajích jsme zvyklí si dát velkou polévku, třeba s pečivem. Pokud je to taková luštěninová polévka, obsahuje i látky, jako jsou bílkoviny a minerály, které tělo potřebuje. Přidali jsme do ní hodně kořenové zeleniny, česnek, cibuli a myslím si, že to má docela dobrou chuť a není potřeba se obávat, že by to bylo mdlé,“ říká Roman Paulus. Během doby, kdy jsme si pochutnali na skvělé polévce, se dusila zelenina na zeleninové ratatouille s bulgurem. Také úžasná rychlovka, která je podle slov Romana Pauluse vhodná i pro studenou kuchyni. A nakonec, sladká tečka! Dezert v podobě pečených jablek v těstíčku. Nezbylo ani jedno sousto. Kurz vaření měl velký úspěch.

bottom of page