top of page

Revoluce v jídelníčcích může začít ve veřejném stravování

  • cover-story
  • před 3 dny
  • Minut čtení: 1

Menzy, firemní kantýny a cateringové společnosti mají obrovský dopad na to, jak lidé jedí každý den, a pokud nabídnou chutné, vyvážené a udržitelné rostlinné pokrmy, může to vést ke skutečné změně, říká spoluředitel české pobočky mezinárodní organizace ProVeg Martin Ranninger.  

Na jaký projekt vaší společnosti z oblasti udržitelnosti jste obzvlášť hrdí a proč?

Určitě bych vyzdvihl naše aktivity v HORECA segmentu, zejména spolupráci s univerzitními menzami, firemními kantýnami a cateringovými společnostmi. Právě veřejné a firemní stravování má obrovský dopad na to, jak lidé jedí každý den – a možnost nabídnout chutné, vyvážené a udržitelné rostlinné pokrmy může vést ke skutečné změně. Díky workshopům, školením a konzultacím s profesionály a profesionálkami v gastronomii pomáháme nejen s tvorbou udržitelnějších menu, ale i s tím, jak tyto změny komunikovat zákazníkům a zákaznicím. Věříme, že právě tudy vede cesta ke stravování, které je lepší pro zdraví lidí i planetu.


Vidíte v zahraničí nějakou iniciativu z oblasti udržitelnosti, kterou byste rád přinesl do českého prostředí?

Velkou inspirací je pro nás přímá spolupráce mezi organizacemi a zemědělstvím, která například ve Velké Británii umožňuje farmářům měnit způsob hospodaření směrem k udržitelnějším postupům a přecházet na pěstování plodin vhodných pro rostlinné alternativy. V Česku však bohužel často narážíme na odlišné podmínky, které ztěžují investice do dlouhodobějších změn. Přesto věříme, že hledání cest, jak zemědělce podpořit v přechodu na udržitelnější produkci, by mělo být naší společnou prioritou.



Comments


bottom of page