top of page

Přechod na zelenou energetiku bude drahý a složitý. Jiná cesta ale není

Nakolik jsou pro české spotřebitele lákavé obnovitelné zdroje? Které země mohou z

hlediska praxe posloužit jako inspirace pro energetický sektor? A lze na současné

energetické krizi vidět alespoň něco pozitivního? Pozvání do debaty při Výroční konferenci projektu [ta] Udržitelnost přijali člen představenstva E.GD ze skupiny E.ON David Šafář a jeden ze zakladatelů a majitelů firmy ComAp Libor Mertl.

 

Vzhledem ke klimatické a energetické krizi hledá svět environmentálně i ekonomicky udržitelná řešení odklonu od ropy a zemního plynu. To staví do popředí obnovitelné zdroje energie, které by podle řady studií měly být středobodem zájmu v energetice. S tímto názorem souhlasí i Libor Mertl. „Přechod na udržitelnou energii je velmi důležitý, ale také složitý.“ Podle Mertla bude energetická transformace v různých odvětvích různě náročná. Obrovské investice podle něj čekají například lodní dopravu.


Mertlova společnost ComAp se soustředí spíše na zahraničí. Mertl tak pozoruje značné rozdíly v přístupu jednotlivých zemí k energetice. „Z hlediska praxe je velmi vpředu například Austrálie, Nový Zéland či Kalifornie, kde systematicky zavádějí obnovitelné zdroje a decentralizaci. Jak na úrovni domácností, tak na úrovni firem, ale třeba i městské infrastruktury. Roste i ochota lidí platit více za zelenou energii a díky tomu se celé toto udržitelné myšlení posouvá dál,“ říká Mertl. Důležité podle něj je, aby bohatší a vyspělejší státy testovaly a implementovaly nové technologie, aby se jejich cena snížila a mohly je převzít chudší země. „Vidím v tom společenskou odpovědnost bohatších zemí, lidí a firem. Příklad Tesly se dá zevšeobecnit na veškeré technologie. Aby udržitelná energie byla celosvětově implementovaná, je klíčové, aby byla cenově dostupná,“ líčí svůj pohled Mertl.


Situace s energiemi je velmi napjatá, a to nejen pro zákazníky, ale i pro energetické firmy a distributory. David Šafář z E.GD se ale do budoucna snaží hledět s optimismem a hledá pozitiva třeba i na zkušenosti s koronavirovou pandemií: „Aktuální dění na burze nikdo nemohl predikovat. Takové hodnoty jsme si před pár lety nedokázali ani představit. Poslední dva roky tady byla covidová pandemie a obávali jsme se, aby nám nemoc nezamořila dispečinky, ale dokázali jsme tomu jako firma zabránit. Covid nám pomohl tím, že nás připravil na další krize. Nyní je důležité najít i v této krizi světlé body a soustředit se na ně, protože nám pak zase mohou v budoucnu pomoci.“

Je udržitelná energie zajímavá pro české zákazníky? „Naši zákazníci mají o zelenou energii zájem, a to až enormní. Máme až 5násobně více žádostí o připojení fotovoltaik. Je to budoucnost, která je neoddiskutovatelná, ” říká Šafář. Zvýšený zájem o fotovoltaiku je v České republice způsoben vysokými cenami energií a také nejistotou kolem dodávek ruského plynu, která nemalou část českých domácností přiměla k investicím do kombinace fotovoltaika-tepelné čerpadlo. Společnost E.ON chce i proto pokračovat v investicích do energetických sítí, včetně sítí nízkého napětí pro domácnosti, které podle Šafáře ponesou břemeno energetické transformace. „Chceme minimalizovat dopad na koncového zákazníka,“ dodává.

Budoucnost energetiky závisí na kombinaci několika zdrojů, hlavně jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů. „Jaderná energie bude mít hlavní roli v páteřní síti, je jen otázka, jak rychle jsme schopni ji rozšiřovat. Dále bude hrát v Česku velkou roli fotovoltaika, u níž ale stále zůstává nevyřešen problém dlouhodobějšího skladování,“ uzavírá Mertl.


Záznam z debaty zde.


bottom of page