top of page

Nová naděje pro elektromobilitu nebo ekologičtější zmrzliny

Přinášíme vám tipy na nejčtenější a nejzajímavější texty z webového magazínu, který se zabývá ekologickou transformací a dalšími tématy z oblasti udržitelnosti.

 

Jak vypadá baterie, která by mohla zmírnit „úzkost z dojezdu“, jíž trpívají řidiči elektromobilů? Jednu z odpovědí nabídli akademici z americké Cornell University. Vsadili přitom nikoli na velkou kapacitu akumulátoru, ale na rychlost jeho dobíjení. Více si můžete přečíst zde.

 

Unikátně zrekonstruovaný kladenský vodojem z roku 1933 se na konci ledna stal dějištěm sympozia Budoucnost vody. Zaznělo zde například, že Česko patří k zemím s nejmenší obnovitelnou zásobou vod a je na tom v tomto ohledu hůře než třeba Španělsko. O jakých dalších tématech kapacity z vodohospodářství na sympoziu diskutovaly, se dočtete zde.


Mrazáky v supermarketech musí udržet zmrzliny v teplotě osmnáct stupňů pod nulou. Jen tak je zaručeno, že si nanuky či zmrzlinové dorty zachovají potřebnou kvalitu. Do budoucna by se to ale mohlo změnit. Zmrzliny by mohly být zmrazeny o něco méně, čímž by se ušetřila spousta elektrické energie. Více se dozvíte v tomto článku.

 

 

bottom of page