top of page

Nestlé navrhuje obaly pro recyklaci. Kapslím ubírá plast

Přes 94,3 % obalů výrobků Nestlé prodávaných v Česku je navrženo k recyklaci. Na evropské úrovni Nestlé připravilo k recyklaci zatím 94,1 % obalů svých výrobků a snížilo používání primárních plastů o 14 %. Do roku 2025 chce mít Nestlé v Česku i globálně 100 % svých obalů navržených k recyklaci. V České republice k tomu směřují také nejnovější inovace. Snaha je posunout se od lineárního modelu k cirkulárnímu.

 

Více než 9 z 10 obalů Nestlé výrobků dostupných v českých obchodech je navrženo k recyklaci. „Tak Nestlé po celém světě označuje obalový materiál, který je vytvořen pro znovu přepracování a vrácení do oběhu. Je ale důležité, aby pro to byla v dané zemi vytvořena recyklační infrastruktura v podobě například třídicích linek a co nejširšího sběru obalů,“ říká Jana Blecherová, Green Deal Policy Manager z Nestlé Česko a Slovensko. Skleněné obaly Nestlé prodávané v tuzemsku jsou ze 100 % navrženy k recyklaci, u papírových obalů a hliníku je to rovněž 100 %, v případě plastových obalů je takto navrženo zatím téměř 7 obalů z 10.

Inovace v obalech ušetří tuny materiálu

Cestou redukce obalů jdou plastové kávové kapsle, obaly na čokoládové tyčinky i rostlinné výrobky. Každá kapsle na konci loňského roku ztratila 0,4 g plastu, z 3,3 g na 2,9 g bez dopadu na množství kávy. Nescafé Dolce Gusto tím ročně sníží množství použitého plastu při výrobě kapslí pro český a slovenský trh o 70 tun. Plastovou fólii multibalení tyčinek Kofila a Ledové Kaštany v druhé polovině roku nahradí přelep. Ten je ze stejného materiálu jako obaly tyčinek, což usnadní třídění a recyklaci. Místo plastového „sáčku“ tak budou čtyři tyčinky k sobě jen přilepeny páskou. Ročně díky tomu uspoří v olomoucké továrně Zora 3 tuny plastu.

Na 34 tun obalového materiálu ročně ušetří výrobky Maggi ze slovenské Prievidze, které míří i na český trh. Z obalu z třívrstvého kombinovaného materiálu přechází přes 130 produktů značek Maggi a Carpathia na monoplast navržený k recyklaci. To vedle úspory obalového materiálu přinese i možnost třídění obalů oblíbených polévek.

Recyklovaný obal je jen ten, co je správně vytříděn

Aby se z obalů navržených k recyklaci staly opravdu recyklované obaly, je vedle správného návrhu obalu třeba i adekvátní recyklační infrastruktura a informovanost obyvatel. „Je sice pravda, že umožnění recyklace obalů začíná jejich designem, ale je nesporné, že stejně důležitá je i infrastruktura, která umožňuje efektivní recyklaci obalů po spotřebě. Bez ní není možné maximálně využít toho, že obal je k recyklaci navržen. Z tohoto důvodu investujeme značné prostředky a uzavíráme partnerství s institucemi, orgány a dalšími společnostmi za účelem podpory recyklační infrastruktury v Česku. Příkladem je intenzivní spolupráce s Pražskými službami ve sběru a třídění kávových hliníkových kapslí,“ uvádí Blecherová z Nestlé. Nestlé v tuzemsku již několik let pracuje na zvýšení sběru použitých kávových kapslí a na podpoře jejich recyklace. Chce směřovat od lineárního nastavení k cirkulárnímu, ve kterém obaly nacházejí nové využití.

To, že také informovanost obyvatel při recyklaci hraje důležitou roli ukázal průzkum z loňského listopadu. Více než dvě třetiny Čechů totiž neví, jak třídit hliník, a pětina lidí od 18 do 25 let dokonce špatně třídí i běžný balicí papír. Na tento problém Nestlé zareagovalo a vyvinulo aplikaci SORTaPP. Ta je chytrým pomocníkem, který poradí s tříděním tam, kde si lidé nejsou jistí. Aplikaci představilo Nestlé vloni v prosinci a zatím je funkční pouze na zařízeních s operačním systémem Android.

Tiskovou zprávu najdete zde.

bottom of page