top of page

Nadace Tipsport podporuje ochranu životního prostředí pro další generace

Může k udržitelnosti přispět efektivní firemní nadace? Jak se k udržitelným projektům staví česká společnost? A co plánuje Nadace Tipsport do budoucna? Její ředitelka Lucia Štefánková byla hostem první částí streamu projektu [ta] Udržitelnost.

 

Téma životního prostředí v posledních letech ve společnosti rezonuje, a proto je prioritou i Nadace Tipsport. „Pro mě, a doufám, že i pro většinu lidí, je důležité, abychom našim budoucím generacím zachovali životní standard, jako máme my dnes, o nic horší. Proto je naším cílem zlepšit život všech obyvatel, a přispět tak svojí činností k lepšímu Česku. Chceme podporovat projekty, které jsou společensky důležité. Nyní jde o podporu životního prostředí a zmírnění změn, které probíhají kvůli klimatické krizi,“ říká Štefánková. Při zakládání nadace pro ni bylo důležité, aby mezi obchodní činností holdingu a nadačním tématem nebyla přímá souvislost. „Cílem je lepší Česko, ne lepší byznys,“ vysvětluje.


Česká veřejnost je podle Štefánkové velmi rozdělená, ale napříč společenskými vrstvami se shoduje v názoru, že životní prostředí si společnost poškodila sama svojí činností. „Hledali jsme projekt s pozitivním poselstvím, který by spojoval komunity pro společný cíl. Nejsme ekologičtí experti a nechceme lidi poučovat. Proto jsme se rozhodli začít sázením stromů, do kterého se může zapojit každý. Jmenuje se Jeden Čech, jeden strom. Cílem tak je vysadit 10 milionů stromů. Je to ambiciozní cíl, ale za poslední dva roky se nám podařilo vysadit dva miliony stromů. Máme velkou výhodu, že díky své cílové skupině, tedy klientům, máme větší dosah než jiné firmy nebo nadace,“ uvádí šéfka nadace.


Vedle ochrany životního prostředí Nadace Tipsport podporuje také sportovní aktivity. Pomáhá rozvoji sdílených kol a čisté městské mobility v Česku. Od března 2020 obyvatelé a návštěvníci Prahy, Brna, Olomouce, Ostravy, Opavy, Havířova, Prostějova, Kladna  a dalších měst, která jsou zapojená ve sdílené síti Nextbike, mohou jezdit na kolech za zvýhodněné tarify od  Nadace  Tipsport. „Na Berounsku jsme se rozhodli pro podporu elektrokol. Rozvoj ekologické mobility jsme spustili v červenci 2020. Nejen v Berouně, ale v Králově  Dvoře, Hýskově a Tetíně  je v  provozu zhruba 15 sdílených stanic a stovka elektrokol. Pro každého uživatele hradíme 15 minut jízdy zdarma. Projekt má úspěch, a proto ho nepozastavujeme ani přes zimní období,“ přibližuje Štefánková.


Jaké jsou kroky Nadace Tipsport do budoucna? „Budeme nadále sázet stromy a podporovat v tom lokální komunity po celé republice. Chceme ale také pokračovat v inovativní práci a pomoci novým ekologickým projektům, které můžou měnit naši krajinu. Budeme dál hodně investovat do rozvoje sdílené mobility ve městech, což má taky přímý dopad na ekologii. Jsme připraveni dělat víc a víc,“ uzavírá ředitelka Nadace Tipsport.


Záznam debaty s Lucií Štefánkovou je dostupný zde.


bottom of page