top of page

Jak vznikal přehled Tváří udržitelnosti? A kdy bude doplněn?

KOMENTÁŘ JAROSLAVA KRAMERA: Nápad na první český přehled osobností, které formují téma udržitelnosti jsme měli hned se startem projektu [ta] Udržitelnost na podzim 2021. Původně byznysově orientovaný přehled se postupem času rozšiřoval, a to zejména o osobnosti z neziskového sektoru, které mají výrazný dopad na veřejnou debatu. A tak jsme vytvořili takový "pilotní mix", který má zejména inspirovat. S tím, že výčet není (a nemůže být) konečný.


I když jsme původně chtěli do přehledu zařadit pouze 50 osobností, první vlna měla jmen hned 60. Do té druhé jsme plánovali zařadit dalších 20 expertů, ale již nyní je jasné, že to do konce roku dotáhneme na stovku... Což nás osobně nesmírně těší. Cílem přehledu je totiž poukázat, že je v Česku řada skvělých osobností, které vyplatí sledovat a jejichž aktivity mohou inspirovat. Každý, kdo se upřímně zasazuje nejen o zviditelnění tohoto tématu, ale také reálnou změnu, je pro nás inspirací.


Proč nejsou v přehledu "všichni"?


Možná jste v přehledu nenašli své "oblíbené" experty. Rozhodně ale nejsou opomenuti. Některá z výrazných jmen jsme si cíleně nechali i na další kola. Tak, aby byla dostatečně zajímavá a (doufejme i mediálně) atraktivní. Protože si dané osobnosti rozhodně zaslouží výrazný prostor ve veřejné debatě. I proto jsme intenzivně komunikovali, že bude přehled doplňován a vyhýbali se tomu, že bychom první skupinu označili za "jediné, nejlepší, nejvlivnější" apod. Pokud vám v přehledu kdokoliv chybí, je možné nám napřímo napsat. Třeba už je na shortlistu další "čtyřicítky". Anebo nám daná osobnost zatím uniká a právě díky vám jí budeme moci zařadit.


Jak jsme vybírali?


Pokud jde o výběr, rok jsme pozorovali kdo aktivně vystupuje zejména z byznys světa, šli jsme také po největších firmách na trhu a cross checkovali jejich dedikované manažery (pokud měli) a k tomu jsme cíleně vyhledávali v neziskovém sektoru a následně šli po mediálních referencí (či vystoupení na klíčových konferencí), abychom nabrali inspiraci i z dalších oborů.


Roli také hrála doporučení, která jsme získali od širšího týmu a debaty s experty, kterých jsme se na doporučení ptali. Cíleně jsme chtěli v přehledu například zástupce akademického prostředí nebo vybraných resortů a právě na ně se nyní o to více zaměřujeme.


Co bude dál?


Do konce roku přineseme první zásadní doplnění přehledu, ve kterém cílíme na finální číslovku 100. Zároveň s tím bychom rádi dali všem osobnostem prostor k publikaci na našem blogu - ostatně tato možnost je tu pro všechny bez ohledu na to, jestli je někdo "Tváří udržitelnosti" nebo ne. Tak jako doposud dáme rádi v našich mediálních výstupech prostor i zástupcům neziskového sektoru či akademie. A pochopitelně se již teď se moc těšíme na další dění kolem Tváří udržitelnosti!

bottom of page