top of page

Jídelna by se měla stát ve školách další učebnou stejně jako jedlá školní zahrada


ředitel programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík, CSR konzultantka řetězce Lidl Barbora Jirků.

Už přes 500 škol prošlo v Česku programem Skutečně zdravá škola a téměř 100 získalo jednu ze tří úrovní certifikace. Stále jde ale o zlomek vzdělávacích institucí. V tuzemsku je pro ilustraci téměř 5400 mateřských, 4300 základních a 1300 středních škol. "Jsme na necelých pěti procentech, samozřejmě cílíme na 100 procent. Rádi bychom, aby se na všech školách prosadily minimálně principy, které razíme, tedy aby se školní stravování stalo součástí vzdělávání, aby školní jídelna byla další učebnou," řekl v dalším live streamu projektu [ta]Udržitelnost ředitel programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík. Podobně se učebnami pod otevřeným nebem stávají Jedlé školní zahrady, na kterých s tímto programem spolupracuje společnost Lidl. "Fantastické je, že utváříme zdravé stravovací návyky našich dětí, a to už od mateřských škol," podotkla CSR konzultantka řetězce Barbora Jirků.

 

Program Skutečně zdravá škola letos slaví deset let od založení. Stojí za ním zahraniční, konkrétně britská, inspirace a také chuť několika českých rodičů tehdejších školáků se školním stravováním něco udělat. Základem jsou čtyři skupiny kritérií, které musí škola splňovat, aby se stala bronzovou, stříbrnou nebo zlatou Skutečně zdravou školou. Část z nich se týká toho, z čeho se vaří ve školní kuchyni a co se servíruje ve školní jídelně. Suroviny by měly být maximálně čerstvé, ideálně sezónní a zblízka, nejlépe ze známého zdroje z regionu, s nímž funguje dlouhodobější spolupráce. Zásadní jsou ale i vzdělávací aktivity. "Součástí je tedy i to, že děti chodí na školní zahrady, kde se učí pěstovat rostliny a poznávají, jak funguje příroda. Jezdí na farmy, aby viděli, jaká práce za potravinami je. Učí se vařit," přiblížil Tom Václavík.


Řetězec Lidl začal s tímto programem už před časem spolupracovat v rámci svého konceptu vědomého stravování. "Chtěli jsme školám pomoci budovat jedlé školní zahrady a vytvořit tak dětem prostor, kde se budou moct vzdělávat na čerstvém vzduchu, kde poznají hodnotu potravin, protože je budou moci samy pěstovat, a seznámí se s přírodním koloběhem potravin," vysvětlila Barbora Jirků. Lídr českého maloobchodního trhu ale nechtěl zůstat v roli jednorázového finančního dárce, proto mu dávalo smysl právě partnerství se Skutečně zdravou školou, která se tématu stravování věnuje komplexně.


Už dva roky po sobě vždy březnu vyhlásil Lidl výzvu a dosud vybral dvanáct vítězných škol, z nichž každá dostala 100 tisíc korun na vybudování Jedlé školní zahrady. Letos plánuje vybrat již osm vítězných projektů. Jsou školy nebo školky, které jedlé zahrady budují od nuly, takže jim peníze poslouží na terénní úpravy, vyvýšené záhony, sazenice. Jiné už svou zahradu mají, ale chtějí ji vylepšit, a tak dokupují nářadí, edukativní prvky nebo třeba budují venkovní učebnu. Zejména menší děti podle Barbory Jirků projevují velké nadšení, že mohou být na vzduchu, zanořit ruce do hlíny a posléze si dát ke svačině to, co sami vypěstovaly. Lidlu by se po zapojení mateřských a základních škol líbilo rozvíjet podobné projekty i na středních školách, protože návyky a přístupy vtisknuté v dětství si lidé nesou celý život.

 

Tuzemské školní stravování se i díky programům jako Skutečná zdravá škola posouvá k lepšímu. Celkově si dnes podle Toma Václavíka zaslouží v průměru známku dvě mínus s tím, že existuje řada jedničkářů, tedy opravdu vynikajících školních jídelen. V úvahu je podle něj třeba brát také to, že jde o velmi unikátní, státem dotovaný systém. "Jestliže dnes dostane dítě ve školní jídelně kvalitní teplý oběd o třech chodech za pětatřicet korun, tak si myslím, že to je skvělé," zdůraznil Václavík. Žádoucí změny ale podle něj brzdí fakt, že školy svazují dávno překonaná pravidla. Na jejich změně se nyní pracuje a od už od příštího roku by mohla platit novelizovaná vyhláška o školním stravování.

 

Vyjde školní menu uvařené podle zásad Skutečné zdravé školy dráž? Proč zrovna stravování je tak důležitým tématem v rámci udržitelnosti? O kolik chce lídr tuzemského maloobchodního trhu snížit obsah soli a cukru v potravinách a jak se snaží upřednostnit zdravější alternativy pro děti? Celou debatu s Barborou Jirků a Tomem Václavíkem můžete shlédnout zde.




Comments


bottom of page