top of page

Energetický štítek budovy zásadně zlepší fotovoltaika, říká Miroslav Kobera ze ZDR Investments

Nejtěžší bývá začít a platí to i o tvorbě firemní ESG strategie. Ta musí být postavena na datech sumarizujících, jak si společnost v udržitelnosti aktuálně stojí. "Právě tato inventarizace byla asi nejobtížnější," říká v livestreamu projektu projektu [ta] Udržitelnost Miroslav Kobera, ESG manažer společnosti ZDR Investments.

 

Společnost spravující aktuálně čtyři investiční fondy, v jejichž majetku je přes 60 retail parků v pěti zemích, svoji strategii udržitelnosti nedávno dokončila. "Vedla nás k tomu snaha sesumírovat všechny nefinanční aktivity, které už dnes děláme, a nastavit si cíle, které chceme sledovat do budoucna. Ale také chceme být připraveni na legislativu, která přijde," uvedl Miroslav Kobera.

Ke zdárnému výsledku vedla cesta trvající zhruba tři čtvrtě roku. Na úplném počátku byla analýza, jak si stojí konkurence. "Ta je na podobné cestě, ale chceme být stále o krok před nimi," podotkl Kobera. Následovala zmíněná inventarizace a vyhodnocení aktuálního stavu a pak tvorba plánu, jak dílčími kroky zlepšovat všechny stránky své udržitelnosti až ke stěžejnímu cíli, jímž je uhlíková neutralita nejpozději v roce 2050.


Vznik strategie se neobešel bez podpory poradenské firmy CBRE, gró práce ale odvedli v samotné ZDR Investments. "Mám trochu obavy z přílišného spoléhání na externí poradce, protože jejich nevýhodou je, že neznají firmu zblízka. ESG by přitom mělo jít napříč všemi odděleními a propisovat se do každodenního fungování," řekl Miroslav Kobera.


ZDR Investmensts ve své strategii dospěla ke třem pilířům udržitelnosti, z nichž prvním je provozování udržitelných budov. Prvořadý je zde průkaz energetické náročnosti budovy. Porftolio firmy je široké a zahrnuje stavby různého stáří i technologické pokročilosti. "My už neovlivníme ten původní development, takže se musíme dívat, kde je třeba rekonstrukce a jaké další kroky by bylo vhodné udělat tak, aby nás to posunulo směrem k uhlíkové neutralitě a zároveň to dávalo smysl i ekonomicky," uvedl Kobera.


Jednou z hlavních cest je pro ZDR Investments výstavba solárních elektráren na všech objektech, kde je to množné. Aktuálně je jich přes 30 v Česku a další na Slovensku. "Aktivní výroba čisté energie dnes asi zatím nejvíce zlepšuje hodnocení v průkazu energetické náročnosti," podotkl Miroslav Kobera. Nejde ale jen o kritérium spotřeby energií. Firma pod provozování udržitelných budov zahrnula také cirkulární ekonomiku, spotřebu primárních zdrojů nebo produkci odpadů.

Zajímavý název Záleží nám na lidech nese druhý pilíř, který se zaměřuje na ty, jichž se byznysové aktivity firmy dotýkají, tedy nejen investory, nájemce, obchodní partnery, ale i komunity, jejichž životní prostor retail parky ovlivňují a utvářejí. Třetím pilířem je pak Portfolio s trvalou hodnotou, které je založeno především na otevřenosti a transparentnosti firmy.


Firemní ESG strategie úzce souvisí s ESG reportingem, který v roce 2026 dopadne na všechny velké společnosti v Evropské unii. "My ho chceme připravit už za rok 2023, takže zhruba za půl roku by měl být na světě," řekl Miroslav Kobera. Velkou část cesty k tomuto cíli už přitom firma urazila při přípravě své strategie udržitelnosti.


Co všechno dnes zvládne software pro sběr ESG dat? Lze se současnými technologiemi přebudovat retail park na uhlíkově neutrální objekt? A kdy si ESG manažer investiční společnosti otvírá šampaňské? Na celou debatu se můžete podívat zde.

bottom of page