top of page

DOMOPLAN se s vedením Brna zavázal ke snižování produkce skleníkových plynů

Brněnská developerská společnost DOMOPLAN rozšiřuje na svých projektech možnosti využití technologií, které přispívají k větší udržitelnosti. Své aktivity podpořila připojením se k Memorandu o snižování produkce oxidu uhličitého, které v dubnu uzavřela s vedením města Brna. Napomoci tomu má také spolupráce se společností MAGUS EDH, která z hlediska energetiky poskytuje řešení a služby Smart City. Energii z obnovitelných zdrojů nebo online správu vlastní spotřeby budou moci využívat například noví majitelé rezidence Pekárenský dvůr, kterou DOMOPLAN staví v Brně.

 

Téma udržitelnosti patří v současné době i ve světle posledních světových událostí ke klíčovým společenským otázkám. Stále větší důraz je proto kladen na energetickou soběstačnost a chytrá a udržitelná řešení. Podobné hodnoty a vize zastává i developerská společnost DOMOPLAN, která se v dubnu zavázala vytvářet kvalitní architekturu s minimálním dopadem na životní prostředí. S vedením města Brna podepsala Memorandum o snižování produkce oxidu uhličitého.


„Brno je naše srdcové město a záleží nám na jeho zelené budoucnosti. A to, co slíbíme, taky plníme. Nejen díky memorandu povedou všechny naše aktivity v následujících letech hned k několika krokům,“ vysvětluje Josef Molnár, hlavní manažer projektů společnosti DOMOPLAN. Developer pomůže Brnu snížit produkci oxidu uhličitého alespoň o 40 procent do roku 2030, a to pomocí zeleně, zelených střech a fasád na budovách nebo efektivnějším hospodařením s dešťovou a šedou vodou. Zároveň se také zaměří na větší využívání chytrých technologií, které snižují spotřebu elektřiny, a energie z obnovitelných zdrojů. I proto při realizaci nových projektů DOMOPLAN spolupracuje se společností MAGUS EDH, která stejně jako developerská firma patří do skupiny FIPOX.


Udržitelnost v praxi? Rezidence Pekárenský dvůr

Jak bude udržitelné bydlení reálně fungovat, ukazuje rezidence Pekárenský dvůr, kterou DOMOPLAN realizuje v brněnských Zábrdovicích. Součástí prémiové bytové rezidence budou po dokončení hned tři druhy zelených střech pro retenci vody, zelený vnitroblok s travinami a stromy nebo také fotovoltaika jako zdroj obnovitelné energie, lokální distribuční soustava a mnoho dalších technologií.


Výhodou rezidence Pekárenský dvůr tak bude její částečná energetická soběstačnost a úspornost provozu. Právě efektivní využití energie z obnovitelných zdrojů zabezpečuje prostřednictvím svých systémů a propojením se správou energií MAGUS EDH. Firma totiž mimo jiné zajišťuje také digitalizaci budov a technických sítí, díky čemuž si mohou majitelé jednotlivé služby chytré domácnosti sami online spravovat. Mají tak přehled o své spotřebě elektrické energie, vody, tepla nebo o produkci oxidu uhličitého.


„S našimi zákazníky budujeme dlouhodobé vztahy postavené na profesionalitě a vzájemné důvěře. Výjimkou není ani společnost DOMOPLAN, jejíž projekty vnímáme jako výzvu,“ říká Petr Tomáš, spoluzakladatel MAGUS EDH.


Rezidence Pekárenský dvůr je momentálně ve fázi výstavby, kdy od ledna DOMOPLAN pokračuje ve stavebních pracích na spodní stavbě v podobě výměny podloží, návozu a hutnění vrstev pod základovou deskou a také zhotovení podkladních betonů. Na majitele 239 nových bytů, z nichž je momentálně volná již pouze třetina, bude čekat také dobíjecí infrastruktura pro elektromobily, kterou taktéž zajišťuje MAGUS EDH.


V podobném rozsahu pak DOMOPLAN a MAGUS EDH spolupracují i na dalším projektu developerské společnosti rezidenci Na Mariánské cestě, kterou DOMOPLAN staví ve středočeském Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi.


Tisková zpráva DOMOPLAN a více o společnosti zde.


bottom of page