top of page

Designové studio představilo modulární systém Ruderal na newyorském Design Weeku

Oceňované designové studio Balance is Motion reprezentovalo na výstavě Eco Solidarity Českou republiku se svým novým produktem, který zlepšuje životní podmínky azylových a uprchlických center.

 

Balance is Motion — české studio zaměřující se na environmentální design — ve spolupráci s Prusa Lab prezentoval svůj nový modulární systém Ruderal na newyorském veletrhu Wanted Design. Systém byl původně navržen za účelem vytvoření důstojných podmínek pro život v azylových a uprchlických centrech. Právě ta totiž často trpí nedostatkem funkčního a zároveň estetického designu.

Modulární jednotky Ruderal jsou vytvořeny 3D tiskem z recyklovaného polymeru od Prusa Lab. Umožňují jednoduché přeskládání, údržbu i recyklaci a zastanou tak nejrůznější funkce — od sezení po členění prostoru. Uživatelé o finální podobě produktu mohou rozhodovat sami podle momentálních potřeb a jednotlivé díly kombinovat během denního provozu.

„Naším cílem v projektu Ruderal je změnit roli uživatele produktu na spolutvůrce tak, aby si mohl výslednou podobu přizpůsobit podle své aktuální potřeby. Přejeme si umožnit lidem, kteří mnohdy přišli o všechno, aktivně se podílet na utváření a kultivaci svého prostředí,” vysvětluje Eliška Novák Knotková, CEO a zakladatelka Balance is Motion. Tento interaktivní rozměr produktu studio brzy otestuje ve spolupráci s brněnskou organizací Vesna, která se stará o lidi v nouzi.

Systém Ruderal se kromě neziskového sektoru uplatní i v komerčních projektech. Jeho hravá estetika najde využití v podobě předělovacích panelů, lavic nebo třeba jako stojan na whiteboard v kancelářích nebo v coworkingových a veřejných prostorách. Ruderal je vhodný také jako systém pro vybavení dočasných interiérů například na veletrzích a eventech.

Balance is Motion vyvinulo společně s Prusa Lab lehký 3D model ze 100% recyklovaného materiálu Prusament z PETG,,se kterým projekt představí na výstavě Eco Solidarity v New Yorku. Přehlídky se účastní ve společnosti devíti dalších evropských designérů. Výstava se koná od 21. 5. do 23. 5. 2023 v Javits Center.

bottom of page