top of page

5 otázek pro ... Václava Šímu

Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci? Jak se jednoduše vyhnout greenwashingu? I na to v anketě mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta]Udržitelnost odpovídal Václav Šíma, vedoucí stavebního oddělení v Penny Market Česká republika.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Myslím, že téma udržitelnost si mě našlo samo :-) Vždy jsem se zajímal, o to jak žit v souladu s přírodou a s respektem k našim zdrojům. Postupem času se udržitelnost stala i velmi důležitou součástí mého pracovního života.

Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Vzhledem k tomu, že mám na starosti především stavební oblast, rád bych zmínil velký projekt v Itálii s názvem Milano Innovation District (MND). Jedná se o velký urbanistický projekt na vytvoření udržitelné čtvrti v rámci města.

Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

To je velmi individuální, pro každého je důležité něco jiného. Obecně by velmi pomohlo, pokud by se ve veřejném prostoru více prezentovaly pozitivní stránky udržitelnosti. Velmi často se totiž pouze účelově nebo mimo kontext prezentují nejrůznější omezení nebo zátěž udržitelného přístupu.

O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Osobní zodpovědnost, o tom se skoro vůbec nemluví. Když každý z nás udělá něco malého, tak to muze mit velky dopad jak na planetu, tak i na způsob myšlení příští generace.

Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Zdravý rozum, vybírat si zdroje informací, nepropadat negaci a panice.

bottom of page