top of page

5 otázek pro ... Václava Kurela

Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci? Jak se jednoduše vyhnout greenwashingu? I na to v anketě mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta]Udržitelnost odpovídal Václav Kurel, zakladatel a ředitel projektu Carboneg.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Impulsem začít na osobní úrovni dělat něco jinak byla inspirace u přírodovědce Davida Attenborougha. Sledoval jsem se svými dětmi jeho dokumenty, jeho poselství jsou velmi pravdivá. Říkal jsem si, že se chci věnovat obnově krajiny i v pracovním životě. Regenerativní a uhlíkové zemědělství bylo ve světě v začátcích, u nás v Česku podobný program chyběl úplně a téma tak bylo na světě. Moje vnitřní motivace byla tak silná, že jsem se prakticky pustil do studia nového oboru, obklopil se odborníky a začal s novým projektem.

Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Velice mě zaujal projekt českého start-upu ETW, který unikátním způsobem recykluje použité obalové fólie. Dává to velký smysl nejen z pohledu udržitelnosti, ale i ekonomicky. Firma, kterou vybudovali dva bratři, má našlápnuto k velké expanzi a komerčnímu úspěchu.

Jinak mě nepřestává mě fascinovat, kolik toho vlastně stále ještě nevíme o životě v půdě, houbách a to, jak opravdu velký dopad může mít změna v přístupu v zemědělství na českou krajinu, kvalitu potravin i na řešení klimatické změny.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Myslím, že většina Čechů miluje přírodu, chce žít ve zdravém prostředí a jíst nutričně bohaté potraviny. Otázka, kolik toho je každý z nás ochotný udělat. Ostatně to dokazují i průzkumy, že lidé u nás nejsou ochotni se kvůli ochraně životního prostředí příliš omezovat. Bohužel, bez změn to nepůjde. Přiznám se, že nemám moc rád slovo udržitelnost. Chceme opravdu udržovat to, co je dnes? Mám raději spojení obnova přírody, půdy. Chybí mi větší podpora životního prostředí napříč českou politickou reprezentací. Zároveň jednoduchá a srozumitelná komunikace jednotlivých témat.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Budu se opakovat, je to ochrana půdy a negativní vliv konvenčního zemědělství. Zemědělská půda v posledních letech výrazně ubývá, zároveň díky klimatickým změnám a intenzivní péči má mnohde špatnou schopnost vsakovat vodu, je často degradovaná. V Čechách je velký podíl subjektů, které hospodaří na pronajaté půdě. Tedy vlastníci půdy by mohli hrát velmi klíčovou roli, která může přispět ke změnám v péči o půdu. Máte-li kousek pole, nechte si udělat půdní rozbory a sledujte, jakým způsobem se o půdu váš zemědělec stará.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Myslím, že je dobré obklopit se odborníky a nechat si poradit, dělat důkladné analýzy životního cyklu produktů, a hlavně mít chuť se v tématu vzdělávat a učit se. Umět přiznat chybu, pokud byla nevědomá. Nesmírně je důležitá obecná podpora kritického myšlení a kvalitních médií. Vítám také specializovanou iniciativu No Greenwashing a další podobné platformy, které vznikají.


Václav Kurel je inovátor, vystudovaný ekonom, ředitel projektu Carboneg, majitel a zakladatel portálu Benefit Plus, přední české online platformy pro poskytování zaměstnaneckých výhod. Touha přispět v boji proti klimatické změně ho přiměla založit v roce 2021 projekt Carboneg, který podporou regenerativního zemědělství usiluje o ukládání uhlíku do půdy a obnovu života v půdě. Poskytuje zemědělcům metodickou a finanční podporu a úzce spolupracuje s komerčními firmami z jiných odvětví, které usilují o dosažení uhlíkové neutrality.


bottom of page