top of page

5 otázek pro … Veroniku Doubnerovou

Jak se úspěšně vyhnout greenwashingu? O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se stále hovoří málo? I to byly otázky pro Veroniku Doubnerovou, expertku na cirkulární ekonomiku a ESG konzultantku, která se zapojila do ankety mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Vyrůstala jsem v severních Čechách a to mě silně ovlivnilo. Pamatuji si na znečištěný vzduch, ve kterém se špatně dýchalo, jak jsme často marodili, také i na zničené lesy Krušných hor po kyselých deštích. A naopak jsem pravidelně jezdila do Českého středohoří, které svou relativně neporušenou přírodou působilo jako jiná planeta. Ta, na které chcete žít. Vnímala jsem, že změna je možná a stojí na nás, našem aktivním přístupu. Životnímu prostředí jsem se pak věnovala i na studiu VŠ a v oblasti udržitelnosti působím celý profesní život. Není náhoda, že když jsem pracovala na Ministerstvu životního prostředí, jen ze stejného ročníku gymplu jsme se na tam na chodbě potkali čtyři!


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Dlouhodobě si velmi cením projektu Fakta o klimatu. Není nový, ale podle mě stojí za to ho připomínat. Jen na základě tvrdých dat a faktů, ne stereotypů a polopravd, se můžeme rozhodovat a být motorem reálné změny. Zasadit pak taková fakta do srozumitelných souvislostí je extrémně důležité.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Nabízet udržitelnější řešení, která mohou v konkurenci těch neudržitelných uspět. A to se týká i ceny. Ukazovat na malých krocích, že změna je možná. A hlavně sdílet příklady dobré i špatné praxe, ze života. Tak aby se s nimi mohl každý identifikovat a vidět reálný dopad v případné změně svého chování.

O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Často se pohybujeme v tunelu - ať už uhlíkovky, nebo jednorázových plastů. Nevidíme širší souvislosti. Firma může snižovat uhlíkovku,ale na druhou stranu znečišťovat vodní zdroje, zaměstnávat děti a podplácet. A právě ta komplexita udržitelnosti je těžko uchopitelná, jeden by rezignoval pod tíhou všeho, čemu nerozumí na expertní úrovni. Tím se nesmíme nechat paralyzovat a dívat se na věci kolem nás jako celek.

A další hodně bolavé místo je si přiznat, že je nás zkrátka na planetě hodně a my v našich zeměpisných šířkách hodně spotřebováváme. Nepřesouvat zodpovědnost na druhý konec planety, ale dívat se na vlastní práh.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Být ochotný přiznat chybu, své limity, nelakovat. Nesnažit se být perfektní, nikdo není a výhledově jen tak nebude. Jedna firma působící v oblasti módy nedávno svým zákazníkům přiznala, že nemůže být udržitelná. Už jen z podstaty svého byznysu. Ale že bude podnikat kroky, jak svůj dopad alespoň mírnit. A slovo sustainable ze své prezentace škrtli. To se mi zdá fér. Je na zákazníkovi, jak se pak rozhodne.


Veronika Doubnerová se udržitelnosti věnovala v soukromé i veřejné sféře. Působila na Ministerstvu životního prostředí v oblasti mezinárodních vztahů a ochrany životního prostředí. Jako manažerka pro udržitelnost v alianci odpovědných firem se zaměřovala i na téma cirkulární ekonomiky a byznysu. Je konzultantkou ESG pro firmy a organizace veřejné správy se zaměřením na rozvíjení udržitelných principů podnikání, strategického nastavení udržitelnosti, vzdělávání a ESG vykazování. Pracovala na strategii pro hlavní město Cirkulární Praha 2030 a Akčního plánu strategie 2023-25 pro Prahu. Stojí za první mezinárodní konferencí "Cirkulární města & byznys", která se uskutečnila v listopadu 2022 v Praze. Je pravidelně porotkyní národní soutěže udržitelného podnikání Top odpovědná firma.

bottom of page