top of page

5 otázek pro ... Stanislava Kutáčka

Co přivedlo Stanislava Kutáčka k tématu udržitelnosti? Má návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu? I na to odpovídal Stanislav Kutáček, člen správní rady spolku Změna k lepšímu, v rámci ankety mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Asi už dávno někdy na střední škole uvědomění si toho, jak věci v přírodě a ve světě fungují. Určitě to bylo podpořeno zkoumáním myšlenek mnoha různých filozofů a spisovatelů.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Vtipný a dobře provedený mi přijede CO2IN Honzy Palaščáka. Ve zkratce umožňuje lidem vykupovat emisní povolenky a více tak tlačit na snižování emisí CO2 v Evropě.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

To je milionová otázka, která nemá jednoduchou odpověď. Asi nejúspěšnější strategií poslední doby je Green Deal Evropské komise. Spousta lidí díky ní postupně sníží svoji uhlíkovou stopu a dopad na životní prostředí, aniž by to sami museli nějak řešit.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Osobně mě dost trápí chemizace zemědělství. Mluví se o tom vlastně i celkem dost, ale opravdových řešení je málo. A přitom si díky stávajícímu zemědělství pod vlajkou zajištění obživy podřezáváme větev biodiverzity i vlastního zdraví.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Nyní už pár týdnů máme - díky návrhu směrnice "Green Claims" Evropské komise. Uvidíme, jak bude fungovat a zda vnese trochu více světla do přítmí greenwashingu.


Stanislav Kutáček získal doktorát z ekonomie na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Pracoval v Nadaci Partnerství a Centru dopravního výzkumu. Stanislav je zakladatelem a předsedou družstva Autonapůl – prvního českého carsharingu, který vzniknul již v roce 2003. V letech 2008-2019 byl finančním ředitelem Frank Bold a nyní v tomto konsorciu působí jako senior konzultant. Od roku 2008 každoročně externě vyučuje předmět Ekonomie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V letech 2014-2016 a 2020-2022 působil v Radě Hnutí Duha - Friends of the Earth ČR. V letech 2015-2018 byl iniciátorem a prvním předsedou oborové Asociace českého carsharingu. Od roku 2021 je členem správní rady Změny k lepšímu.

bottom of page