top of page

5 otázek pro ... Pavla Sovičku

Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci? Jak se jednoduše vyhnout greenwashingu? I na to v anketě mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta]Udržitelnost odpovídal Pavel Sovička, generální ředitel developerské společnosti Panattoni pro Českou republiku a Slovensko.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Společnost Panattoni buduje i v České republice průmyslovou infrastrukturu velkého a často strategického rozsahu. Výstavba průmyslových areálů může mít negativní dopad do krajiny a na životní prostředí. Proto se osobně již 10 let v rámci svého povolání snažím intenzivně hledat metody, na základě exaktně měřitelných parametrů, jak dopady výstavby minimalizovat a jak stavět udržitelně. Jak jsem se postupně seznamoval s neuvěřitelnými technologickými možnostmi výstavby, přijal jsem téma udržitelnosti i osobně. Protože má smysl. Věřím v investice do technologického pokroku, který může snížit dopad lidstva na naši planetu. Náš návrat do jeskyní, stejně jako omezení růstu životní úrovně v Asii, Africe a Jižní Americe je nereálné. Všichni se chtějí mít dobře jako obyvatelé EU, USA nebo Kanady. Fascinuje mě, že dokážeme opravdu významně minimalizovat dopady výstavby na životní prostředí, ať už díky modernímu zateplení, střešním fotovoltaickým elektrárnám nebo efektivnímu hospodaření s vodou. Tento přístup jsem si vzal za svůj a promítl i do osobního života. Není tajemstvím, že mým velkým koníčkem je motorsport. Jsem rád, že se dnes jako standard zavádí používání syntetických paliv do závodních aut. To samozřejmě nestačí, proto již několik let počítám a kompenzuji svou osobní uhlíkovou stopu.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Největší radost mi dělají samozřejmě naše projekty v ČR. Panattoni s přehledem vede žebříček výstavby udržitelných budov v rámci certifikace BREEAM New Construction. Jsem hrdý, že v našem portfoliu přibývají i budovy s nejvyšším stupněm certifikace Outstanding. Způsob, jakým způsobem se dnes dají stavět průmyslové a logistické provozy z pohledu udržitelnosti, je fascinující. A zapomenout nemůžu samozřejmě ani na projekty revitalizace brownfieldů. Dokážeme území zbavit ekologické zátěže, a navíc namístě zrecyklovat staré budovy a materiál použít pro novou výstavbu.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Hodně nadějí vkládám do mladší generace. Na Západě je velkým akcelerátorem udržitelných řešení, právě nastupující generace profesionálů. Pro ni je udržitelnost opravdové téma. Mladí lidé nechtějí pracovat pro nezodpovědné firmy. Společnosti tak musí být udržitelné i díky tomuto tlaku, aby získaly talentované a progresivní zaměstnance. Vím, že tento trend bude sílit i u nás, protože to vidím i u mladších kolegů v Panattoni. Druhý trend, který nás bude posouvat, bude určitě regulace. Nešetrný přístup bude prostě dražší a bude tak lidi i společnosti nutit lépe hospodařit se zdroji.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Myslím, že je to stále průmysl a ten je nám blízký. Ve společnosti je průmysl dodnes brán jako něco špinavého. Každý si představí kouřící továrny. Přitom moderní výrobní provozy už ani nemají komín, střechy mají osázené fotovoltaikou, využívají bateriová úložiště, mají tepelná čerpadla a další moderní technologie, které minimalizují dopad výroby na životní prostředí. Minimalizovaná CO2 stopa a co nejmenší energetická náročnost je v moderním průmyslu samozřejmost. Veřejnost bohužel stále na průmysl nahlíží optikou minulého století.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Za nás je to jednoduché. Soustředit se na exaktně měřitelné parametry všech činností a používaných materiálů. Výsledky si porovnat v rámci mezinárodních certifikací a žebříčků. Důkazem, že stavíme a podnikáme udržitelně, jsou právě zmíněné mezinárodní certifikace přinášející transparentnost nejen klientům, bankám a investorům, ale i široké veřejnosti. Pak s klidným svědomím, jako bonus, do našich průmyslových parků umístíme i včelíny, hmyzí hotely, broukoviště nebo budky pro ptáky či netopýry. Kdybychom začali a skončili právě jen u těchto líbivých a vlastně jednoduchých věcí a naše budovy by byly neekologické, pak by to byl samozřejmě ukázkový greenwashing. V Panattoni mám v této oblasti svědomí čisté.


Pavel Sovička zahájil svou profesionální kariéru v Cushman & Wakefield, kde strávil celkem deset let. Od roku 2008 stojí v čele Panattoni jako managing director pro Českou republiku a Slovensko. Panattoni Development Company je jednou z největších světových developerských společností v soukromých rukách a má v Severní Americe, Evropě a Asii 53 poboček. Od zahájení činnosti ve střední Evropě v roce 2005 společnost dokončila dohromady přes 19 milionů m2 moderních průmyslových prostor. Pavel Sovička má za sebou 24 let zkušeností v průmyslu v České republice, Slovensku a Maďarsku. Podílel se na transakcích, které reprezentují celkem vice než 1 700 000 m2 pronajatých a prodaných ploch. Mezi nejvýznamnější projekty pod jeho vedením patří např. robotické distribuční centrum pro Amazon, jako první plnohodnotně vícepatrová průmyslová budova v České republice v Panattoni Parku Kojetín (největší nájemní budova v ČR, 187 000 m2), distribuční centrum společnosti Amazon v Panattoni Parku Prague Airport I (druhá největší nájemní budova v ČR, 120 000 m2) a Panattoni Park Cheb, jehož nejvýznamnějším nájemcem je společnost Tchibo (třetí největší nájemní budova v ČR, 105 000 m2).



bottom of page