top of page

5 otázek pro … Olgu Kaizar

Co přivedlo Olgu Kaizar k tématu udržitelnosti? Jaký udržitelný projekt jí v poslední době nejvíce zaujal? I na to v anketě mezi Tvářemi udržitelnosti, odpovídala associate partnerka PwC Legal, Olga Kaizar.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Upřímně, asi nejdříve můj šatník. Jak ostatně píše ostatně Eva Urbanová z Nily, bylo to v určitém okamžiku a prozření z pozadí výroby textilu a zneužívání dětské práce nevyhnutelné. A pak asi náhoda, postupná kariérní cesta, která mě přes nemovitosti, jež jsou mojí další srdcovkou, dovedla až k mé další nové profesní cestě, kterou je enviromentální praxe a s ní spojené téma udržitelnosti.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Projektů je několik, záleží, jestli jdeme do nemovitostí, recyklace nebo dál. Ale ve své podstatě je to jakýkoliv projekt, kdy si jako lidé uvědomíme, že je potřeba ustoupit z konzumního stylu života a zamyslet se nad tím, jak umožnit kvalitní život pro další generace, a to nejen lidí.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Myslím, že toto téma je pro českou populaci bipolární a záleží na datu narození. Mladé generaci na těchto věcech obecně záleží a snaží se podle toho žít. Pro starší generaci je to někdy nutné zlo, ale doufám, že i tady se vnímání naléhavosti udržitelného způsobu života posune.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Asi právě v souvislosti s výrobou a distribucí textilu, bohužel. I když samozřejmě i zde postupně budou vstupovat v platnost směrnice k recyklaci apod., ale to samo o sobě nestačí. Jde podle mě zejména o nastavení každého z nás, jako konečných spotřebitelů, o naši ochotu mít udržitelné šatníky.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Obecně většinou zaujímám střízlivý přístup, nejsem příznivkyní extrémů, ale po období bez jakékoliv regulace všeho, co mělo být zeleným, nás ještě čeká asi delší doba nápravy. A to ať jde o v minulosti provedené emise tzv. zelených dluhopisů a jiných finančních nástrojů nebo pravidla zelených budov … Ale každý začátek je těžký a někde se začít muselo. Museli jsme se poučit z chyb a do toho nové regulace určitě přispějí k omezení greenwashingu. A pak také určité standardy, které se s implementací směrnic určitě na trhu zavedou a budou aplikovány a vymáhány.


Olga Kaizar je absolventka Fakulty právnické Zapadočeské univerzity v Plzni má zkušenosti jak z mezinárodních advokátních kanceláří, tak i z prostředí nadnárodní investiční skupiny CPIPG. Posledních šest let působila jako associate partnerka a následně partnerka v Deloitte Legal. Ve své praxi se Olga více než dvacet let věnuje oblasti nemovitostí, ve které má zkušenosti jak z velkých realitních transakcí, tak i z komplexního nemovitostního poradenství. V posledních letech se čím dál víc zabývá ESG a právem ochrany životního prostředí, ať už v kombinaci s nemovitostmi, tak i v oblastech, jako je například waste management nebo recyklace. O udržitelnosti a právu nájemního bydlení Olga aktivně přednáší.

bottom of page