top of page

5 otázek pro ... Michaelu Stachovou

Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci? Co přivedlo Michaelu Stachovou k tématu udržitelnosti? I to bylo tématem ankety mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost, které byla součástí i ředitelka Business Leaders Fora, Michaela Stachová.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Studovala jsem mezinárodní vztahy a v rámci studia téma udržitelnosti rezonovalo především z pohledu mezinárodních institucí, jako např. OSN. V předchozím zaměstnání, v Nadaci Krása pomoci, jsem pak měla možnost s OSN spolupracovat, byla jsem v New Yorku i Ženevě, a zaměřovala jsem se především na stárnutí populace. Když jsem pak dostala nabídku od Business Leaders Fora, věděla jsem, že je to cesta, po které chci jít a která mi dává smysl.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Zaujala mě například spolupráce Kofoly a Mattoni 1873. Obě společnosti se staly spolumajiteli výrobce preforem PET lahví a také recyklátora plastových lahví. Pro obě je cirkularita obalů velké téma a já si myslím, že je krásný příklad, když se dva konkurenti spojí, aby společně posunuli celou jednu oblast. Udržitelnost by totiž měla spojovat a já se těším, že podobných projektů uvidíme víc.

Líbí se mi také datová knihovna ČEZu, která sbírá různá ocenění pro svou transparentnost a obsáhlost.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Věřím, že veřejnost se zapojí, pokud naši lídři půjdou příkladem. Když uvidí, jak naši političtí představitelé mluví o udržitelnosti a připravují různé iniciativy. Jak firemní lídři reagují na změnu klimatu a přizpůsobují tomu vedení společností. Když veřejnost uvidí, že to tihle lidé berou vážně a o něco se opravdu snaží, bude mnohem jednodušší je přesvědčit, aby se také zapojili. Zkrátka „lead by example“.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Udržitelnost je pro mnoho lidí spjatá s klimatem, s tím „E“ ze zkratky ESG. Pořád se podle mě málo zdůrazňuje ta část, která spadá pod S a G. I péče o lidi a o komunity je součástí udržitelnosti a stejně tak dobrá správa společností. Myslím, že kdyby se tyto aspekty udržitelnosti zdůrazňovaly více, veřejnost by k pojmu udržitelnost měla pozitivnější vztah.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Navážu na předchozí odpověď. Pokud máte opravdu dobře ukotvené „G“, tedy správu společnosti, z podstaty věci podle mě musíte fungovat udržitelně a zároveň se vyhnete greenwashingu. Zaměřila bych se proto na procesy, které spadají právě pod Governance. Transparentnost v tom, jak plníte cíle, i když to třeba není podle plánu, je naprosto zásadní.


bottom of page