top of page

5 otázek pro … Marka Mencla

Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci? Co přivedlo Marka Mencla k tématu udržitelnosti? Více se dozvíte v odpovědích zakladatele designového studia Pábení, který byl součástí ankety mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Postupný vývoj v Pábení. Od začátku společného podnikání, jsme se sami sebe stále ptali na to, proč vlastně podnikáme a jak chceme naši prací přispívat. Postupnými a často náročnými diskuzemi a změny směru jsme došli až k tématu zodpovědného přístupu.

Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Oznámení oděvní korporace světového významu Patagonia o změně vlastnické struktury, která stanovuje planetu Zemi jako jediného shareholdera společnosti.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Běžná populace potřebuje vidět především pozitivní dopady zodpovědného přístupu firem. V podobě dostupnější veřejné a sdílené dopravy, lokálních potravin, levných decentralizovaných energií, důstojnějších platů. Firmy by měly dělat maximum pro to, aby namísto velkých titulků a tiskových zpráv skutečně měnily prostředí ve kterém a ze kterého podnikají.

O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Závislosti firem na touze maximalizace zisku jako jediném měřítku úspěchu a smyslu existence.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Omezit nebo ideálně přestat používat slovo "udržitelnost".


Marek Mencl je designér služeb a facilitátor, který vede studio Pábení. Dlouhodobě se zajímá o sociální a environmentální dopady změny klimatu (zejména) na Česko. Jeho ambicí je pomáhat na svět smysluplným inovacím, díky kterým české firmy a organizace plní své finanční cíle, a přitom vytváří bezpečné a spravedlivé podmínky pro život.

bottom of page