top of page

5 otázek pro ... Hynka Sochora

Jaký udržitelný projekt v poslední době zaujal Hynka Sochora? O jakých oblastech s tématem udržitelnosti se podle něho hovoří málo? I na to v anketě mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost odpovídal Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva investičního akcelerátoru Soulmates Ventures.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Dvacet let jsem se pohyboval v oblastech blízkých přírodě, po exitu své firmy jsem pomáhal startupům budovat jejich brand, vstoupovat na trh, škálovat jejich byznys a dařilo se to. Pak jsem si uvědomil, že se zátěž životního prostředí zvyšuje rychleji než myšlení lidí a je potřeba rychle jednat. Rozhodl jsem, že budu pomáhat projektům naplňujícím vizi dlouhodobého udržitelného rozvoje a usilovat o vytvoření prostředí, které bude motivovat další lidi ke změně myšlení a bude schopno generovat udržitelnější alternativy a řešit tak smysluplně problémy, se kterými se jako lidé na této planetě potýkáme. Jsem přesvědčen, že hybnou silou této změny myšlení jsou podnikatelé, kteří umí uvést do života myšlenky a výstupy z výzkumu a akademické sféry. Je důležité pomáhat smysluplným, ale zároveň profitabilním projektům. Proto jsem se rozhodl založit akcelerátor Soulmates Ventures, který vyhledává projekty, které dokážou přinést pozitivní změnu. Těmto projektům pomáhá rychleji přinést udržitelnější produkt na trh a přispět k naplňování udržitelného rozvoje.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

eAgronom - je to za mě projekt, který svět potřebuje. Přináší efektivní řešení pro problematiku řešení klimatické změny - pro farmáře nabízí digitálního agronoma a špičkové datové nástroje, které jim ve výsledku pomohou přijímat lepší a ziskovější rozhodnutí a zároveň zvyšovat výnosnost plodin, snižovat vstupní náklady, zlepšovat celkovou kvalitu produkce a efektivity řízení farmy. To ve výsledku přináší zvýšené příjmy pro zemědělce, lepší kvalitu a bezpečnost produkovaných potravin a zvýšenou schopnost půdy zachytit skleníkové plyny.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Ukazovat příklady, kdy udržitelnost firmě skutečně přinesla zkvalitnění produktu i finanční výhody. Je nutné více mluvit o přínosech a ukazovat lidem příklady úspěšných řešení v oblasti udržitelnosti, které propojí jak profitabilitu, tak udržitelnost a přinášejí skutečně udržitelnější alternativy na trh, které lide mohou využívat. Lidé často neví, jak a kde začít. Tyto příklady často pomůžou.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Celkově si myslím, že se teď hodně mluví o klimatické změně. Ale když si vezmeme teorii Johana Rockstroma o Planetárních hranicích, tak množství skleníkových plynů je pouze 1 z 9ti hranic. Tudíž je potřeba řešit i další z těchto problematik, v současnosti je například velmi závažným tématem biodiverzita a její úbytek.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Walk the talk + data a hodnoty všech aktivit v udržitelnosti. Transparentně, přesně a reálně.


Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva investičního akcelerátoru Soulmates Ventures, je vizionářským podnikatelem, který začal svou kariéru hned po střední škole. Jeho tehdy inovativní řešení pro řezání betonu mu v 18 letech vyneslo první milion a odstartovalo jeho působení ve světě podnikání. Na základě prvotních zkušeností a úspěchu se stal zakladatelem a výkonným ředitelem několika podniků, které se pod jeho vedením staly lídry ve svých oborech. Paralelně se svou podnikatelskou dráhou se Hynek Sochor věnoval studiu na několika univerzitách a získal tituly z managementu, podnikových financí a strategického marketingu. Přestože dosáhl mnoha úspěchů, také prošel mnoha výzvami a chybami, které ho poučily a posílily. Jeho schopnosti a zkušenosti ho po exitu několika firem přivedly na pozici interim manažera v oblasti strategického rozvoje firem a marketingu, kde nadále rozvíjel své dovednosti. Na jeho kontě je přes 300 úspěšných projektů pro více než 200 významných zákazníků. Nyní, s více než dvěma desetiletími zkušeností za sebou, Hynek Sochor vede Soulmates Ventures - platformu zaměřenou na podporu a akceleraci projektů v oblasti udržitelných investic. Své zkušenosti a odborné znalosti využívá k hledání a podpoře inovativních projektů v oblastech jako je voda, vzduch, zdravotnictví, cirkulární ekonomika, potravinářství, zemědělství, energetika, vzdělávání a mobilita. Jeho cílem je vytvářet udržitelnější budoucnost prostřednictvím smysluplných investic a inovací. Je řádným členem CAIM - České asociace interim managementu a členem advisory boardu CzechSIF - Českého fóra pro udržitelné investování.

bottom of page