top of page

5 otázek pro … Evu Nykodymovou

Co přivedlo Evu Nykodymovou k tématu udržitelnosti? A jaký udržitelný projekt jí v poslední době nejvíce zaujal? I to bylo tématem ankety mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost, které byla součástí i EHS Manager / Environment, Health & Safety Manager ve společnosti Skanska, Eva Nykodymová.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Začínala jsem v oblasti bezpečnosti, kde jsem zodpovídala i za oblast životního prostředí. Základní věci jako odpady, projektová dokumentace v souladu s legislativou, ISO soulad atd atd. Ve Skanska jsem dostala možnost ponořit se do oblasti udržitelnosti více. Můj zájem je hlavně dělat udržitelnost s rozumem, správně a to je těžké, protože spousta práce je prostě neviditelná. Greenwashing je nejsnadnější cesta a to naprosto vylučujeme. A možná právě proto mě to baví, není to snadné, není to „zadarmo“, vyžaduje to spoustu času, úsilí, ale když se to dělá správně, má to smysl. Pomalu posunujete důležitou oblast.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Krásný je kulturní dům Sara ve Švédsku, propojující mnoho funkcí dohromady a krásnou architekturu anebo soběstačný Powerhouse v Trondheimu postavený naší společností Skanska.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Vysvětlovat věci jasně a srozumitelně, podporovat fakty a jasnými údaji. Nezapomínat na to, že mluvíme často jinou řečí, která pro ostatní může být nesrozumitelná a nejasná a o to více se soustředit na to podávat informace správně.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Nemyslím málo, ale spíše se vždy objeví nějaké téma, které se dostane do popředí. Velmi důležité je proto informace propojovat a ukazovat souvislosti, neskákat z jednoho na druhé, opět zdůrazňuji - hlavně jasně.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Nemluvit obecně a ukazovat jasná data, čísla, dopad, co se reálně udělalo. Transparentnost, mít měřitelné cíle, potvrzení externí autoritou. V rámci ESG se později ukáže, kdo skutečně jednal a kdo jen zeleně mluvil.


Eva Nykodymová pracuje ve společnosti Skanska od roku 2016 a zaměřuje se na dvě oblasti, a to na udržitelnost a zdraví a bezpečnost na komerčních projektech Skanska. Je zodpovědná za koordinaci udržitelného rozvoje, jako jsou mezinárodní certifikace LEED a WELL, oběhové hospodářství, nízkouhlíkový přístup, sledování plnění norem EU a další. Eva zastupuje společnost Skanska v České radě pro šetrné budovy a pravidelně propaguje udržitelný přístup k developmentu na odborných konferencích a akcích. Eva je absolventkou Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

bottom of page