top of page

5 otázek pro ... Elišku Novák Knotkovou

Jak se úspěšně vyhnout greenwashingu? Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci? I to bylo tématem ankety mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost, které byla součástí i zakladatelka ekodesignového studia Balance is Motion, Eliška Novák Knotková.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Původně mí rodiče, kteří jsou oba veterináři a v šesti letech mě přihlásili do oddílu mladých ochránců přírody. Tam jsem získala doživotní odpor ke stanování, ale také empatii ke všemu živému. Během studia designu jsem se zabývala původem materiálů a to mě přivedlo k tématu cirkulární ekonomiky. Pan profesor Vladimír Kočí ve mě pak probudil zájem jít v rámci udržitelnosti více do hloubky tím, že mě seznámil s metodou Life Cycle Assessment.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Těžko se mi vybírá jeden projekt, ale určitě doporučuji zajet si pro inspiraci na podzim do Eindhovenu na Dutch Design Week. Je to akce nabitá projekty, které nejdou po povrchu, ale řeší environmentální i sociální udržitelnost velmi systematicky.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Myslím si, že hlavní díl odpovědnosti za (ne)udržitelnost naší společnosti by měl ležet na bedrech státní správy a podniků, nikoliv běžné populace. Povědomí a zájem jednotlivců podílet se na změně roste, ale co zaostává je uskutečnění disruptivních změn právě na těchto úrovních. Často se setkávám s tím, že firmy vnímají posun směrem k větší udržitelnosti jako marketingové a “nice to have” aktivity, ne jako nezbytnost. Myslím si, že jednotlivcům by nejvíce pomohla transparentnost a sjednocená komunikace témat udržitelnosti tak, aby se mohli snadněji orientovat a rozhodovat v rámci svého spotřebitelského chování. Tomu snad pomůže nová podoba Směrnice o ekodesignu.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

O metodě Life Cycle Assessment (LCA) a o tom, jak s ní účinně pracovat.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Právě použití metody LCA může pomoci tomu, aby úsilí napřené do “udržitelnosti” přinášelo reálné výsledky. Greenwashing je někdy záměrný, ale myslím si, že často vyplývá z neznalosti. Když dopady na životní prostředí neměříme, ale jen odhadujeme selským rozumem, snadno dojde k omylu. Příkladem může být slepý boj proti plastům, které jsou následně nahrazovány alternativními materiály. Některé z těchto materiálů představují pro životní prostředí větší problém než syntetické plasty. V našem ekodesignovém studiu Balance is Motion používáme LCA metodu napříč designérským procesem, od výběru materiálů až po design zohledňující různé strategie end-of-life výrobku.


Eliška Novák Knotková je zakladatelkou ekodesignového studia Balance is Motion (BiM). Vystudovala design a poté navrhovala boty pro britskou značku Bourgeois Boheme. V matériO Prague se následně věnovala konzultační a lektorské činnosti v oblasti inovativních materiálů. Doktorské studium na FTOP VŠCHT u prof. Kočího ji rozšířilo obzory v tématu udržitelnosti a přivedlo ji k analytické metodě Life Cycle Assessment, kterou Eliška používá v projektech studia BiM. Jejím cílem je navrhovat produkty, které vynikají nejen svou estetikou a funkčností, ale také co nejmenší stopou na životním prostředí.


bottom of page