top of page

5 otázek pro ... Ditu Vašíčkovou

Jaký udržitelný projekt zaujal Ditu Vašíčkovou? Je podle ní možné vyhnout se greenwashingu? I na to v anketě mezi Tvářemi udržitelnosti odpovídala Dita Vašíčková, které se stará o téma udržitelnosti ve společnosti Heineken.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Téma udržitelnosti mě zajímá dlouhodobě, k mému srdci ho ale přitáhlo vlastně pivo a příležitost v Heinekenu.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Je skvělé, že zajímavých projektů v oblasti udržitelnosti je čím dál tím více. Napadá mě třeba brněnský startup Mewery, který pracuje na stravování budoucnosti.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Ukazovat hodnotu věcí, tedy co je za nimi za procesy či práci a zároveň se snažit tvořit dostupnější udržitelné produkty pro každodenní spotřebu. Tomu může pomoci i právě zvýšená poptávka.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo? Napadají mě témata spojená s regenerativním zemědělstvím. Věřím, že by dávalo smysl je dostávat více do široké veřejnosti.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Vyhnout se greenwashingu je prakticky nemožné, vždy budou firmy, které se budou vydávat za něco, co nejsou a používat populární slovní spojení. Důležitá je v tomto ohledu edukace v tématech udržitelnosti, například v označování a naučit tedy lidi greenwashing rozpoznat.


Dita Vašíčková má od roku 2020 na starosti komunikaci a agendu udržitelnosti a odpovědnosti v českém HEINEKENU. Do pivního světa přišla po 8 letech v komunikační agentuře Bison &Rose, kde vedla klientské týmy a podílela se na řadě projektů přesahující komunikaci. V HEINEKENU má na starosti lokální agendu Brew a better world, která má jeden hlavní cíl, a to vytvářet lepší svět okolo nás. S týmem pracuje na transformaci pivovarů na obnovitelné zdroje energie s ambicí a závazkem nulových emisí CO2 do roku 2030. Věnuje se také aktivitám v oblasti sociální udržitelnosti a v rámci HEINEKENu spustila unikátní projekt na podporu samoživitelek. Vystudovala Humanitní studia na Univerzitě Karlově a Mediální studia na MUP. Ve volném čase se věnuje tanci a zajímá ji módní tvorba.

bottom of page