top of page

5 otázek pro ... Denisu Pozníčkovou


Co přivedlo Denisu Pozníčkovou k tématu udržitelnosti? O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se stále hovoří málo? I na to v anketě mezi Tvářemi udržitelnosti projektu [ta] Udržitelnost odpovídala Denisa Pozníčková, Senior Sustainability specialist v Komerční bance.

 

Co vás osobně přivedlo k tématu udržitelnosti?

Už během studií jsem věděla, že bych chtěla dělat práci, která má nějaký přesah a lákalo mě propojení businessu s udržitelností. Proto jsem začala studovat magisterský obor Environmental economics & management na univerzitě ve Švédsku. To mě tedy nasměrovalo i do mé současné pozice v Komerční bance, kde se věnuji nefinančnímu reportingu a projektům zaměřeným na udržitelnost. Když jsem o udržitelnosti v businessu studovala, ještě jsem ani nevěděla, jak se mi takové vzdělání bude hodit.


Jaký udržitelný projekt vás v poslední době nejvíce zaujal?

Není to sice projekt za poslední dobu, ale dlouhodobě mám velmi oblíbený projekt Fakta o klimatu, kde jsou souvislosti a dopady klimatické změny skvěle vysvětleny a zobrazeny. Navíc jejich podcast 2050 předává důležité informace ještě o něco stravitelnější formou a často pak tedy nasávám nové informace na procházkách nebo na cestách. Vše je veřejně dostupné, což mi přijde skvělý způsob, jak dostávat takto důležité informace k široké veřejnosti.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Tato otázka dobře navazuje na tu předchozí, protože si myslím, že pokud se informace o udržitelnosti komunikují přehledně a pochopitelně, tak to může vyvolat další zvídavost.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Obecně o závažnosti tohoto tématu a potřebě s tím něco dělat. V souvislosti s klimatickou změnou máme k dispozici podložená fakta, která jsou bohužel často přehlížená. I když si myslím, že je důležité lidi nestrašit, je zároveň důležité neopomíjet dopady klimatické změny, které můžeme už nyní pociťovat.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu?

Mám dojem, že si lidé občas mohou myslet, že tématu udržitelnosti dostatečně rozumí, a proto mohou o tomto tématu komunikovat. Mohou tak vzniknout různé nepravdy nebo zkratky, i když nejsou vytvořené úmyslně. Proto je dobré mít ve firmách odborníky, kteří dokážou zachytit nějaké nejasnosti a určitě není od věci oslovit odborníky z konzultačních společností, kteří se tomuto tématu dennodenně věnují.


Denisa Pozníčková je Senior Sustainability specialist v Komerční bance, kde má na starosti nefinanční reporting, projekty zaměřené na udržitelnost a jejich komunikaci.



bottom of page