top of page

5 otázek pro ... Dalibora Dostála

Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu? Které hlavní překážky vidíte na cestě k udržitelnějšímu fungování vašeho oboru? I na to odpovídal Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina v anketě Tváří Udržitelnosti.

 

Které hlavní překážky vidíte na cestě k udržitelnějšímu fungování vašeho oboru?

Je to neustálé objevování "českých cest" v oblastech, kde fungují zavedená a odzkoušená řešení ze zahraničí. Ztrácíme pak velké množství energie a potenciálu testováním nefunkčních řešení a prozkoumáváním slepých uliček. A pak samozřejmě korupce. Pokud nebude ve veřejném sektoru hlavním motivem veřejných zakázek a nasazovaných řešení jejich úspornost a udržitelnost, ale deset nebo dvacet procent do kapsy pro úředníky nebo politiky, nikam se nepohneme.


O jaké oblasti v souvislosti s tématem udržitelnosti se podle vás stále hovoří málo?

Záchrana a obnova biologické rozmanitosti je v porovnání s dalšími tématy udržitelnosti zatím poměrně na okraji. Přestože je to stejně zásadní oblast, jako například změna klimatu.


Máte návod na to, jak se úspěšně vyhnout greenwashingu? Používat zdravý rozum. Těžké kamiony navážející do spaloven slámu, vypěstovanou díky hnojivům z fosilních paliv, nebo náklaďáky vyvážející dřevěné peletky z Česka až do Itálie a ještě vzdálenějších zemí ukazují, že spalování biomasy touto formou je nesmysl. I kdyby bylo podloženo deseti certifikáty o uhlíkové neutralitě.

Jak se udržitelnost propisuje do vašeho osobního života? Třídím odpad, snažím se minimalizovat používání plastů. Maximálně využívám veřejnou dopravu, po Evropě nelétám, volím jiné dopravní prostředky. Nekupuji zbytečnosti, oblečení nosím, dokud to jde, bez ohledu na módní vlivy, i když manželka z toho někdy není nadšená.


Jak ještě více podpořit zájem o téma udržitelnosti v běžné populaci?

Ekonomická motivace by neměla být jedinou. Měla by být zastoupená tam, kde je to možné a dává to smysl. Tak například zařadit biopotraviny, solární panely, tepelná čerpadla, elektromobily a podobně do snížené sazby DPH. Zkrátka udělat vše pro to, aby se zvýšila finanční dostupnost udržitelných řešení a technologií.


Dalibor Dostál je ředitelem ochranářské společnosti Česká krajina. Ve spolupráci s vědci založil v roce 2015 první tuzemskou rezervaci divokých koní, zubrů a praturů v bývalém vojenském prostoru Milovice, později ještě další pastevní rezervaci v Národním parku Podyjí. Za projekt získal Cenu Josef Vavrouška a Cenu udržitelnosti SDGs v kategorii Změna klimatu. Jako autor se podílel na několika publikacích věnovaných velkým kopytníkům a přirozené pastvě. Propaguje ekonomicky úsporná řešení v ochraně přírody.

bottom of page