Regenerativní hospodaření by mělo přispět k obnově zdraví půdy i krajiny a zjednodušeně řečeno tak pomoci ekosystémům se uzdravit, říká Martina Šilhánová, která je ve společnosti Nestlé manažerkou udržitelnosti pro Česko a Slovensko. Firmy přijímají závazky uhlíkové neutrality a začínají důsledně sledovat své uhlíkové stopy. Ty ovšem mají často přímo v rukou jen z velmi malé míry, protože zásadní podíl představují jejich dodavatelé. Například v případě potravinářského gigantu Nestlé pochází více než 60 procent emisí spojených s jeho podnikáním ve střední a východní Evropě ze surovin. Do konce dekády jich chce proto polovinu získávat z takzvaného regenerativního zemědělství. „Potravinářské firmy včetně Nestlé vnímají, že pokud má být zajištěna výživa obyvatel planety, tak zdraví půdy, její schopnost zadržovat vodu, biodiverzita, střídání plodin, způsob pěstování krmiva pro hospodářská zvířata a vůbec chov hospodářských zvířat bude zásadně ovlivňovat jak kvalitu surovin, tak i jejich dostupnost. Regenerativní zemědělství právě výše zmíněné řeší prostřednictvím udržitelných zemědělských praktik,“ říká Martina Šilhánová.
Celý rozhovor, který vyšel na webu Týdeníku Euro, naleznete zde.
Comentários