top of page

Udržitelné ratingy jsou stále v plenkách

„ESG ratingy jsou zatím taková volná disciplína,“ avizují respondenti v anketě magazínu Týdeníku Euro TOP UDRŽITELNÝ BYZNYS, který oslovil s tématem oblíbených žebříčků a ocenění osobnosti zařazené v přehledu Tváře udržitelnosti. Respondenti připomínají, že i když v posledních letech roste také počet platforem, které se snaží vybrat z ESG aktivit ty, které si zaslouží zviditelnění, ne se všemi se chtějí spojit.

 

Řada oslovených udržitelných expertů uvedla, že ratingy v tuto chvíli pouze sledují, aby výhledově vyhodnotili, který je pro ně relevantní. Z českých cen a ratingů byly nejčastěji zmiňované ceny TOP Odpovědná firma, kterou uděluje Byznys pro společnost, a Ceny SDGs, kterými od roku 2017 v Asociaci společenské odpovědnosti oceňují udržitelné projekty a strategie, které mění Česko a svět k lepšímu. Asociace nadto vydává ve spolupráci s mezinárodně oceněným studijním program CEMS/Master in International Management na FPH VŠE komplexní srovnání ESG aktivit, strategií a nefinančního reportingu společností v Česku – ESG Rating. „Jiné objektivnější aktivity bohužel v Česku nejsou,“ zní jedna z odpovědí. Další ale zmiňují ještě aktivity společnosti Impact Metrics, která v rámci studie porovnává pravidelně udržitelnosti mezi obchodními řetězci. Zástupci různých segmentů pak zmiňují také udržitelná ocenění společností VISA a MasterCard.


Mnohem větší oblibu mají mezinárodní přehledy. Například World Benchmarking Alliance, která si stanovila za cíl vyvinout transformativní benchmarky, které budou porovnávat výkonnost společností v rámci SDGs. „Jejich benchmarky jsou založeny na objektivní metodice a provázány s mezinárodními standardy,“ uvádí jeden z respondentů. Další zmiňuje B Corp certifikaci, která se věnuje měření celého sociálního a environmentálního dopadu společnosti, a to „s ohledem na míru transparentnosti, porovnatelnosti, nejvyšších environmentálních a sociálních standardů a ověření třetí, nezávislou stranou.“


Mezi sledovanými iniciativami se objevila také společnost Ecovadis, která spolupracuje s více než 100 tisíci společnostmi na univerzálním hodnocení udržitelnosti a rating od Morningstar Sustainalytics. Z finančního segmentu jsou v oblibě výzkumy a ratingy finančního kolosu MSCI, dále FTSE4Good Index Series od Financial Times Stock Exchange-Russell Group nebo GREBS, kteří poskytují ESG data a benchmarky pro finanční trhy a jsou podle oslovených „mezinárodně uznávané a používané již několik let“.


Vyhlížíme sjednocení metodik

Někteří z oslovených jsou k žebříčkům spíše kritičtí. „Varoval bych před kladením velkého důrazu na národní soutěže a ceny nebo benchmarky vydávané konzultačními společnostmi. Ratingy vydávané ratingovými společnostmi jsou pohříchu netransparentní a bohužel silně zavádějící. Ostatně proto také EU přistupuje k jejich regulaci,“ zní jedna z odpovědí. Další dodává, že „věří, že brzy nastane sjednocení metodik a kritérií, které přinesou porovnatelnost dat“.


Problémem je podle expertů zapojených do anonymní ankety také fakt, že „řada odvětví, i kdyby se snažila sebevíce, dle těchto metodik vycházejí stejně špatně. Každé odvětví by mělo mít stejnou příležitost k transformaci, pokud přináší pro společnost výrobky nebo služby, bez kterých se společnost neobejde. Tedy a priori by nemělo dostávat nálepku „špinavé“, mělo by se hodnotit, co konkrétního firma v tomto směru udělala, kam se posunula, jak chce svých závazků dosáhnout,“ uzavírá jeden z respondentů.


Nechte si zaslat magazín TOP UDRŽITELNÝ BYZNYS týdeníku EURO v digitální podobě zdarma, a to na odkazu ZDE.

bottom of page