top of page

Druhý život pro nechtěné věci. Reuse centra zachraňují před vyhozením statisíce předmětů ročně



Hledají nové využití pro věci, které by jinak zbytečně skončily ve sběrném dvoře. Šetří městům a obcím peníze za skládkování. Poskytují materiální pomoc rodinám a jednotlivcům v nouzi, ale také zaměstnávají lidi se znevýhodněním. V Česku se rozvíjejí takzvaná reuse centra. Efektivitu jejich činnosti za rok 2022 měřil pilotní projekt České federace nábytkových bank a reuse center (Reuse federace). Výsledky ukázaly, že díky 11 zapojeným organizacím našlo nové využití 224,9 tisíce předmětů a do sběrných dvorů nedoputovalo 461 tun potenciálního odpadu.

 

„Výsledky za rok 2022 nás nepřekvapily, ale potěšily,“ uvedla Jitka Hofmanová, projektová manažerka Reuse federace. Cílem bylo podle ní nastavit takový systém evidence a měření dopadu reuse center a nábytkových bank, aby byl jednotný, použitelný pro většinu provozů a měl vypovídající hodnotou. Na pilotní fázi projektu spolupracovala pětičlenná pracovní skupina, která byla složena z reuse centra OZO Ostrava, českobudějovického Kabinet CB a z pražského Z pokoje do pokoje. Dále se zapojila Nábytková banka Libereckého a Jihočeského kraje.  Výsledkem je evidenční systém s váhovými koeficienty pro devět kategorií s 95 typy předmětů. Kromě váhy předmětů zachráněných před vyhozením za každou organizaci je evidován například i počet provedených oprav a vzdělávacích akcí. U nábytkových bank je pak klíčové sledování počtu lidí, kteří dostali materiální pomoc.

 

„Za rok 2022 nám poskytlo data 11 organizací z celé ČR. Z těchto statistik například víme, že společně odklonily 461 tun věcí před sběrnými dvory, opravily 2123 předmětů, zejména kusů nábytku, a materiálně podpořily téměř tři tisíce lidí,“ komentovala výsledky pilotního měření Jitka Hofmanová. Sumu, kterou města a obce ušetřily za likvidaci odpadu, statistika Reuse federace vyčíslila na 1,6 milionu korun. Do pilotního měření se přitom zapojila jen menší část reuse provozů, kterých je v současnosti podle Hofmanové v Česku evidováno přibližně sto a jejich počet stále roste. "Souhrnný dopad těchto organizací může být v budoucnu opravdu zajímavý,“ podotkla.

 

Reuse federace je organizace, která prostřednictvím svých členů řeší prevenci vzniku a snižování množství odpadu v České republice. Již třetím rokem podporuje reuse provozy v jejich fungování, snaží se nastavit vhodné podmínky pro jejich vznik a provoz v rámci celé republiky a vytvořit síť krajských nábytkových bank. „Měření efektivity činnosti reuse center a nábytkových bank je důležité nejen pro samotné provozovatele, ale také pro komunikaci se státní správou, veřejností, potencionálními dárci i příjemci použitých věcí,“ uvedla Jitka Hofmanová.

bottom of page